DEVASTACIJA PRIRODE

ČISTI SE NAJVEĆI ILEGALNI DEPONIJ U PULI: S lokacije na Vallelungi već odvezeno više od stotinu kubika otpada, A JOŠ TOLIKO SU ŠPORKULJE "ISKRCALE" U ŠUMU

| Autor: Erika FILIPLIĆ


Jučer je nastavljena višednevna akcija čišćenja ilegalnih odlagališta otpada, ovaj put na lokaciji s najviše odloženog otpada, onoj na Vallelungi.

Samo čišćenje ove lokacije započelo je u petak, pripremom same infrastrukture kako bi se lakše moglo doći do otpada, potom je nastavljeno u subotu te je jučer bilo vrijeme za dodatne radove, nakon što je dosad odvezeno više od stotinu kubika raznoraznog smeća.

Kako smo već pisali, tijekom mjeseca listopada provode se akcije čišćenja brojnih ilegalnih odlagališta otpada na području grada Pule. S akcijom čišćenja i sanacije prepoznatih lokaliteta ilegalnih odlagališta otpada započelo se tako odmah u prvoj polovici listopada i to prvotno u zoni Monte Gira s koje je odvezen glomazni, građevinski i komunalni otpad u ukupnoj količini od 15 kubika. Zatim je u organizaciji Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog Crvenog križa, dvadeset i petu godinu zaredom održana eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja na području uvale Zonchi.

Veliki dio područja je očišćen, ali posla još ima, kaže Arman Radović iz Herculanee

I tom je akcijom čišćenja podmorja sakupljeno još 10 kubika otpada iz podmorja i obližnjih zelenih površina uz obalno područje. Zatim je Pula Herculanea nastavila s aktivnostima čišćenja ilegalnih odlagališta otpada na području Vallelunge, gdje se nalaze dvije lokacije, s kojih je odvezeno osam kubika odbačenog granja, tri kubika glomaznog otpada i 40-ak kubika građevinskog otpada.

Jučer je u tijeku bilo čišćenje druge lokacije na Vellelungi, ujedno i najvećeg detektiranog ilegalnog odlagališta otpada u Puli. Upravo s te je lokacije dosad odvezeno oko 100-tinjak kubika otpada, a, prema procjenama, predstoji još toliko kubika građevinskog otpada te još 30-ak kubika glomaznog otpada.

Teška mehanizacija odrađuje veći dio posla, ali dio treba i ručno odvajati

Kako doznajemo od poslovođe odvoza otpada tvrtke Herculanea Armana Radovića, nešto otpada moralo se i ručno sakupljati zbog deponiranja i razvrstavanja.

- Odvezeno je stotinjak kubika otpada što građevinskog što glomaznog . Trenutno je odvezeno najviše glomaznog. Bilo je i elektroničkog otpada kao što su televizori. Zbog deponiranja moramo odvajati i razvrstavati otpad jer imamo različite vrste odlagališta, što nam ujedno i otežava posao. Također, određeni otpad moramo odvajati i ručno. Glomazni otpad odlažemo u Galižanu u tvrtku Sekundar usluge, građevinski otpad na odlagalište "Vidrijan- Tivoli" pod ingerencijom tvrtke Cesta, a miješani otpad na Kaštijun. Upravo se taj miješani otpad obično sakuplja ručno, pojasnio nam je Radović.

Jednom kada cijela ova lokacija bude očišćena, Radović nam otkriva da je za ove lokacije na Vallelungi predviđeno postavljanje videonadzora te fizičkih barijera, odnosno rampa.

A nakon što se sanira predmetna lokacija, na red za sanaciju doći će još i zona Hidrobaze te okolice Štinjana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater