REAGIRANJE

Broj novoevidentiranih ovisnika o heroinu nizak je i stabilan više od 10 godina

| Autor: Velimir Todorović, voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti ZZJZ-a IŽ
Centar za mentalno zdravlje (Snimio Duško Marušić Čiči)

Centar za mentalno zdravlje (Snimio Duško Marušić Čiči)


U Glasu Istre od subote, 9. siječnja 2021., objavljen je članak naslova "Dok se 2019. godine najviše konzumirala marihuana, lani su se pulski ovisnici vratili - heroinu". Članak je napisan temeljem odgovora na pitanja koja je vaš novinar poslao Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. U tekstu stoji rečenica: "Prema podacima ove Službe, značajnije fluktuacije u broju registriranih ovisnika u odnosu na godinu prije nije bilo, bilježi se tek promjena trenda u odnosu na konzumirane supstance - dok se 2019. najviše konzumirala marihuana, prošle su godine pulski ovisnici najčešće posezali za drogom za koju se donedavno činilo da je dio prošlosti - heroinom. To se odnosi, naravno, samo na ovisnike o drogama koji su potražili pomoć u Službi za mentalno zdravlje u Puli."

Radi se o pogrešnoj interpretaciji podataka koje je Služba navela, a odnose se na broj novoregistriranih korisnika droga u 2019. i u prvih šest mjeseci 2020. godine. Kako pokazuju podaci, u 2019. godini imali smo 52 novoevidentirane osobe, od toga se 19 osoba javilo zbog heroina, 22 zbog marihuane, zbog konzumacije amfetamina sedam osoba, zbog konzumacije kokaina troje, a zbog konzumacije buprenorfina jedna osoba, a iz toga novinar izvlači krivi zaključak da se "u 2019. godini najviše konzumirala marihuana". Nadalje, podaci za prvih šest mjeseci 2020. godine pokazuju da imamo 18 novoevidentiranih osoba, od toga devet osoba zbog heroina, pet osoba zbog marihuane, tri osobe zbog konzumacije amfetamina i jedna osoba zbog konzumacije ecstasyja pa se stoga, valjda, opet pogrešno interpretira i navodi da su "prošle godine pulski ovisnici najčešće posezali za drogom za koju se donedavno činilo da je dio prošlosti - heroinom".

Izvlačenjem ova dva pogrešna zaključka i pravljenjem naslova od njih može se poslati kriva informacija u javnost, pogotovo imajući u vidu da je broj novoevidentiranih ovisnika o heroinu nizak i stabilan više od 10 godina, o čemu vaš list redovito izvještava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom