VELIKE TRANSKACIJE U PULI

Brionka kupila prostor Mljekare kod stadiona Aldo Drosina i tamo će vjerojatno niknuti stanovi. Elektromlin na meti tajanstvenog fonda iz Luksemburga

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Prostor Mljekare i Elektromlin

Prostor Mljekare i Elektromlin


Zapuštene nekretnine bivše Mljekare u Lošinjskoj ulici, odmah pored Gradskog stadiona "Aldo Drosina", prije desetak dana na javnoj je dražbi od riječke firme E. P. Mljekara kupila lani osnovana zagrebačka tvrtka Montezaro, čiji je polovični vlasnik Brionka, dok po 25 posto drže Hrvoje Androić i Tvrtko Župarić. Potvrdio nam je to Mladen Anić, član Uprave Brionke, koji kaže da postupak kupoprodaje još nije završen. "To još nije završen proces, ali je u namjeri da se to tako napravi, vjerojatno će to biti ako se ne pojavi kakav novi moment", izjavio je za naš list Anić.

Objašnjava da je Brionka u biti kupila "ono što je njeno". Naime, u sklopu kompleksa Mljekare koji se prostire na 8.190 četvornih metara nalazi se Brionkina pekara u kojoj ona i danas proizvodi. Pekara u Lošinjskoj je, kao i niz drugih Brionkinih nekretnina koje je opteretila bivša Uprava na čelu s Koradom Soldatićem, bila opterećena hipotekom Podravske banke, veli on.

- Ja sam te hipoteke uspio skinuti s pekare, što nam je bilo važno jer od toga živimo, stvorio sam sigurnost proizvodnje. Tu je nekad bilo zajedničko poduzeće: na jednom dijelu parcele bila je pekara, a na drugom dijelu Mljekara. Da je to banka prodala, od Brionke ne bi bilo ništa. Brionka je kupila Brionkino. Hipoteka Podravske banke na tom dijelu bila je oko dva milijuna eura, a i više, objašnjava Anić. Napominje da je Brionka ovom poslovnom transakcijom preuzela polovicu vlasništva Mljekare, a drugu polovicu drže Župarić i Androić.

Prostor Mljekara i Elektroplin

Nekadašnja Mljekara

Međutim, navodi da u perspektivi ne planiraju ovdje nastaviti poslovati, nego kompletnu proizvodnju preseliti na parcelu od 9.000 kvadrata u Vodnjanu, u blizini Uljanikove hale, što je najavio i prije nekoliko godina u razgovoru za naš list.

- Očistili smo i zemljište u Vodnjanu jer je i ono bilo pod hipotekom Podravske banke, bivša Uprava to je sve založila. Ukupno je hipoteka te banke na svim založenim nekretninama bila 15 do 20 milijuna kuna. Bile su to zajedničke hipoteke nad pekarom Pula, prostorom u Anticovoj, nabraja Anić.

- Nažalost, bivši predsjednik Uprave Brionke Korado Soldatić je mimo Nadzornog odbora založio sve Brionkine nekretnine da bi Puljanka kupila Istru (tvrtka koja je tada bila vlasnik robne kuće Pula, op. a.). Puljanka je digla kredit za otkup dionica Istre na temelju Brionkinih nekretnina, podsjeća Anić na slučaj o kojem smo svojedobno podrobno izvještavali.

Podsjeća da su nekretnine i lokacija bivše Mljekare za Brionku neadekvatni i nepodesni za proizvodnju.

- Kod zemljišta u Vodnjanu je i prometnica i zgodno je da se maknemo iz centra grada koji nije podesan za proizvodnju. Mi i Mljekara imali smo u suvlasništvu tri parcele tako da bismo sad suvlasništvo riješili jer to nije nikad bilo razgraničeno, podijeljeno, nije se znalo što je čije pa bi se na ovaj način to moglo definirati kao Brionkino. Vjerojatno bi se prodalo u nekakvoj perspektivi za gradnju nove pekare. Mi ne bismo tamo poslovali i zasad nemamo nikog u planu, kaže Anić. Napominje da je na toj lokaciji prema prostornom planu određena mješovita, stambeno-poslovna gradnja.

- Tražit ćemo investitora jer za nadogradnju ili novu gradnju za pekaru sigurno ne bismo mogli ishoditi dozvole - to nam ne bi dozvolili jer planski nije predviđeno, a i prometno nam tu ne štima. Nova Mljekara? Ma kakvi, to trebate doći i vidjeti, to je ruševina, zapušteno, to je strašno. Trebali su to očuvati i konzervirati, ali nije bilo ljubavi za to, kaže Anić, te navodi da Brionka danas posluje pozitivno.

Na pitanje što sa svojim dijelom Mljekare namjeravaju preostala dvojica vlasnika, odgovara da je plan zajednički nastupiti vezano uz daljnje poslove.

Kaže da je Brionka izgubila niz nekretnina opterećenih hipotekama: pekaru u Vodnjanu, dvije trgovine u Rovinju.

- Hipoteku nad čitavim Elektromlinom (u kojem je Uprava, op. a.) od OTP banke otkupio je luksemburški fond Istria Real Estate, i to je, bojim se, produljena ruka tih istih ljudi iz Puljanke tako da očekujemo ovrhu nad mlinom u Tršćanskoj jer su kompletni objekti založeni za ono što su oni mešetarili i kupovali, izjavio je Anić. Kaže da ne zna točan iznos hipoteke nad Elektromlinom.

"Teško je reći. Tu su troškovi kamate, ostalo je 33 milijuna kuna duga glavnice OTP-u", kaže Anić.

Prostor Mljekara i Elektroplin

Elektromlin

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom