Mimohod sjećanja u puli i buzetu

BIJELE RUŽE I BALONI ZA ŽRTVE SREBRENICE "Da se ne zaboravi i više nikada nikome ne dogodi"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Stotinu sudionika sinoć je na pulskom Forumu pustilo u zrak bijele balone u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama iz Srebrenice. Tradicionalni Mimohod sjećanja na žrtve zločina koji se dogodio prije 24 godine započeo je na Narodnom trgu kod tržnice pa je preko Flanatičke i Ulice Sergijevaca stigao do Foruma.

 Sve je završilo na Rivi gdje su u more bačene ruže. Mimohod pod geslom "Da se ne zaboravi i više nikada nikome ne dogodi" organizirala je Bošnjačka nacionalna zajednica Pule, u suradnji s vijećima bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, gradova i općina, nizom bošnjačkih organizacija, udruga koje okupljaju mlade i branitelje te kulturno-umjetničkih društava.

 Poruku mira "Srebrenica - da se ne zaboravi i nikada, nikome i nigdje ne ponovi", poslali su i sudionici mimohoda sjećanja koji je na relaciji od Fontane do Spomen parka, održan u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Buzeta i Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici. Sudionici mimohoda u kojem je bio imam Elvedin ef. Posavljak, dobili su Srebrenički cvijet koji su heklale žene iz Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta, a minutom šutnje i učenjem Fatihe odana je počast svim nedužnim žrtvama ne samo Srebrenice nego i Prijedora, Sanskog Mosta, Škabrnje, Vukovara… Članovi Folklorne sekcije "Buzetski biseri" na središnji su spomenik položili 24 bijele ruže kao simbol buđenja novog života.

-Mimohodom sjećanja obilježavamo 24. obljetnicu najvećeg ratnog zločina nakon Drugog svjetskog rata, počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. U Potočarima je na brutalan način ubijeno i fizički likvidirano 8.372 nedužnih civila, Bošnjaka. Genocid u Srebrenici počinila je vojska bosanskih Srba pod zapovjedništvom krvnika Ratka Mladića u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, pred očima cijele svjetske i europske javnosti od 11. do 16. srpnja 1995. godine, istaknuo je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić.

Europski parlament je usvojio rezoluciju o Srebrenici i na taj način osudio genocid. - Zločine ne smijemo zaboraviti, ali također našu djecu ne smijemo odgajati u mržnji prema drugima, već u ljubavi, traženju istine i poštivanju pravednosti. Njegujmo bogatstvo različitosti, multietničnosti i multikulturalnosti, poručio je Muratagić.

- Obilježavanje genocida u Srebrenici upravo u Spomen parku u kojem čuvamo uspomene na sugrađane poginule u NOB-u, prilika je da se prisjetimo svih žrtava. Treba praštati, ali nikako ne zaboraviti upravo zato da bi najmlađima prenijeli poruku da se takve tragedije nikada više ne smiju ponoviti, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater