ATRAKCIJA: Uvod u predstavljanje Varaždinske županije u Puli

POGLEDAJTE VIDEO: Balon s Rabuzinovom slikom "Svečanost cvijeća" podignut iz drevne Arene

| Autor: Borka PETROVIĆ


Ono što ovaj balon na vrući zrak čini iznimnim, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelome svijetu, jest što je kupola balona ujedno i reprodukcija jednog od najimpresivnijih djela hrvatske naive - slike "Svečanost cvijeća" slikara Ivana Rabuzina

 

 

Balon na vrući zrak, čija je kupola zapravo reprodukcija slike Ivana Rabuzina oduševio je u petak navečer sve koji su se zatekli oko Arene gdje je pušten u zrak. Podizanjem balona na topli zrak započela je manifestacija predstavljanja Varaždinske županije u našem gradu.

Tamburaši i Husarska garda

Ono što ovaj balon na vrući zrak čini iznimnim, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelome svijetu, jest što je kupola balona ujedno i reprodukcija jednog od najimpresivnijih djela hrvatske naive - slike "Svečanost cvijeća" slikara Ivana Rabuzina. Ovaj, jedan od najvećih svjetskih umjetnika naive, rodom je upravo iz Novog Marofa s područja Varaždinske županije. Inače, balon je visok 17,6 metara, širok oko 15 te ima dvije tisuće kubika. Jedini je na svijetu koji je oslikan umjetničkim djelom.

 

 

U subotu će se Varaždinska županija, od 10 do 20 sati predstaviti građanima Pule, Istarske županije ali i svim turistima svojom bogatom ponudom na Trgu prvog svibnja kod gradske tržnice. Sa svojim domaćim proizvodima predstavit će se tako mnogobrojna obiteljsko poljoprivredna gospodarstva s ovog područja, a za dobru atmosferu pobrinuti će se Tamburaški sastav iz Varaždinskih Toplica dok će Husarska garda Varaždinske županije te Varaždinska građanska garda - kolokvijalno zvani Purgari oživjeti duh nekih prošlih vremena.

Impresivna biografija

Slikar Rabuzin rođen je u brojnoj obitelji, bio je šesto od jedanaestoro djece. Završio je stolarski zanat u Zagrebu i Zemunu. Slikarstvom se bavio više od 50 godina, iako nije imao slikarsko obrazovanje, osim večernjeg tečaja crtanja. U početku je radio u tvornici namještaja, no nakon prve izložbe krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju. Na njegovim su slikama motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao bregove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je više od dvjesto samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Izlagao je u galeriji "Mona Lisa" u Parizu 1963. godine. O njemu je snimljeno deset dokumentarnih filmova i objavljen velik broj knjiga na više stranih jezika. Oslikao je keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Osim njega, tu čast imali su još samo Victor Vasarely i Henri Rousseau. Preminuo je u varaždinskoj bolnici 2008. godine u 88. godini života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater