NOVOPEČENI STUDNET FER-a

ANDREJ TODIĆ, maturant pulske Gimnazije, jedan je od najuspješnijih u Hrvatskoj. Na državnoj maturi je briljirao u matematici. DOBIT ĆE DRŽAVNU STEM STIPENDIJU!

Dvoumio sam se hoću li studirati elektrotehniku u Hrvatskoj ili vani, ali ipak sam odlučio ovdje zato što nisam još spreman za drugi kraj svijeta, kaže Andrej Todić, koji je četverogodišnje školovanje završio s odličnim uspjehom

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Andrej Todić (Snimio Dejan Štifanić)

Andrej Todić (Snimio Dejan Štifanić)


Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 43 najbolja maturanta u zemlji s po 2.500 kuna za izrazite uspjehe na ispitu državne mature u ljetnom roku, a među njima je i troje učenika iz Istre. Andrej Todić iz pulske Gimnazije plasirao se na visoko šesto mjesto

Andrej Todić, 18-godišnji maturant Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Puli, bio je najuspješniji u matematici na maturi održanoj u lipnju. Točno je riješio sve zadatke i osvojio maksimalnih 60 bodova.

- Nitko u mojoj školi, osim mene, nije imao sto posto bodova iz matematike, iako je u Hrvatskoj još nekoliko učenika imalo po 60 bodova, odnosno sto posto riješen test, kaže nam Todić.

U tri sata valjalo je riješiti više od 30 zadataka, a on je to učinio za upola manje vremena, u sat i pol, dok je preostalih sat i pol provjeravao rezultat. Zadaci su, veli, bili podijeljeni u tri skupine.

- Dio je trebalo riješiti odabirom točnog, između više ponuđenih odgovora. U drugom dijelu zadataka trebalo je upisati točan odgovor bez postupka rješavanja, dok se u zadnjih nekoliko zadataka tražio i postupak i rješenje. To su ujedno i najteži zadaci, ali ispit nije bio težak. Taj rezultat na maturi ne otvara izravan upis na fakultet, nisam siguran je li mi osigurao dodatne bodove, ali sam ih dobio na ranijim natjecanjima, kaže Andrej.

Naime, zahvaljujući sudjelovanju na Državnom natjecanju iz fizike u 2. i 3. razredu dobio je, objašnjava, dosta bodova važnih za upis, iako nije ušao među troje najuspješnijih.

Zahvaljujući odličnom uspjehu u sva četiri razreda Gimnazije i uspjesima na natjecanjima, "prošao" je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu na koji će se upisati ovaj tjedan, nakon što završi postupak provjere upisnica. Ovaj rezultat omogućit će mu i dobivanje državne STEM stipendije.

- FER mi je bila želja. Dvoumio sam se hoću li studirati elektrotehniku u Hrvatskoj ili vani, ali ipak sam odlučio ovdje zato što nisam još spreman za drugi kraj svijeta. Možda za koju godinu, kaže ovaj uspješni pulski maturant.

Na pitanje je li imao ponuda iz inozemstva, odgovara da nije bilo toliko ponuda, koliko prilika. "Neko sam vrijeme razmišljao u studiju u SAD-u, ali ipak je to predaleko, nisam još spreman napustiti rodni kraj", kaže.

Zadovoljan je znanjem koje je usvojio u pulskoj Gimnaziji.

- Bio sam dosta spreman za ispit i moram priznati da Gimnazija daje adekvatnu količinu znanja, sasvim dovoljno da se prođe matura i upiše prirodoslovni ili tehnički fakultet. Natjecanje iz fizike dalo mi je mogućnost izvanrednog upisa na Prirodoslovno-matematički fakultet, ali pogledao sam program i shvatio da mi nije to toliko drago koliko elektrotehnika pa sam se na kraju ipak opredijelio za FER, podsjeća Todić.

Ovaj uspješni maturant na natjecanjima iz matematike i informatike sudjeluje još od petog razreda osnovne škole, a bavi se i programiranjem, rješavanjem algoritamskih problema. Bavio se i programiranjem raznih igrica, ali od toga je odustao.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini