SRAMOTA

A ONDA ĆE SE ŽALITI DA NEMAJU POSLA I DA IM JE ZA SVE NETKO DRUGI KRIV: U Puli održane besplatne edukativne radionice za nezaposlene, mlade, žene i osobe s invaliditetom, NA KOJE NIJE DOŠAO NITKO

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

U povodu Tjedna cjeloživotnog učenja, članice Vijeća tržišta rada Istarske županije predstavile su jučer u Županijskoj gospodarskoj komori besplatne edukativne programe namijenjene ciljanim skupinama građana: nezaposlenima, mladima, ženama i osobama s invaliditetom. No tih ciljanih skupina, kao ni nekih drugih, jučer u Komori nije bilo. Iako su pozvani građani i predstavnici tvrtki, nije se pojavio nitko izuzev predavača i novinara.

Riječ je o programima Istarske razvojne agencije, pulskog učilišta Diopter, Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, pulskog ureda HZZ-a i FET-a "Dr. Mijo Mirković" koji se sufinanciraju iz europskih fondova. Stručna suradnica u IDA-i Jelena Nikolić predstavila je projekt "HQ Istria" koji traje do 1. prosinca ove godine, a za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno gotovo 600 tisuća kuna. Tim se novcem financiraju besplatne radionice namijenjene poduzetnicima, ali i onima koji su se tek odvažili na poslovni pothvat. Dosad je edukaciju, koju provode predstavnici uspješnih firmi, prošlo 304 polaznika, rekla je Nikolić, te najavila radionice 9., 23. i 30 listopada u Pazinu, Labinu i Buzetu. U studenom će se, vjerojatno u Puli, održati radionice na kojima će biti riječi o upravljanju projektnim ciklusom i financiranju startupova.

Marlena Lakić iz Dioptera predstavila je program E-učenje, prvi online tečaj koji omogućava polaznicima uštedu vremena i resursa, provjeru znanja i samoedukaciju. Riječ je o e-tečaju upravljanja društvenim mrežama koji traje 50 sati, ali i tečaju za montere optičkih komunikacijskih mreža koji se dijelom odvija i na klasičan način. Osim toga, u Diopteru u sklopu projekta "Eduturizam" nude mogućnost edukacije za kuhare, bariste i animatore starijih osoba.

U suradnji s Pučkim učilištem Labin provode i program "Rudnici baštine" u sklopu kojeg će educirati 40 nezaposlenih osoba za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Za "Rudnike baštine" u Europskom socijalnom fondu osigurano je 1,3 milijuna kuna. Programe edukacije kuhara tradicijske kuhinje i interpretatora kulturne baštine potrebno je razviti i verificirati, a u sklopu projekta predviđena su i dva studijska putovanja.

Damir Sirotić, dopredsjednik Vijeća i direktor Županijske gospodarske komore, podsjeća da je Tjedan cjeloživotnog učenja dio nacionalne obrazovne kampanje kojom se želi istaknuti važnost obrazovanja i učenja.

- HGK je aktivni dionik Vijeća tržišta rada. Cilj nam je da se razvija kako tržište rada općenito, tako i Vijeće, s obzirom da ono okuplja civilne, privatne i javne ustanove koje bi trebale donijeti ključne dokumente o tome kako će se razvijati tržište rada, obrazovanje i zapošljavanje u Istri. Danas je to ključno pitanje jer je vrlo teško pretpostaviti kako će se razvijati tehnologija, tehnika i gospodarstvo. Zato želimo da građani dobiju informaciju o tome koje sve institucije pružaju usluge u području obrazovanja. Svi mi kao građani moramo svakodnevno učiti jer se puno stvari mijenja u našoj okolini. U gospodarstvu je to vrlo zahtjevno jer se radi o tržištu gdje se svako zaostajanje kažnjava vrlo brzo, kazao je Sirotić.

Članice Vijeća tržišta rada Istarske županije su, uz samu Županiju, koja je ujedno organizator jučerašnjih predavanja, Županijska gospodarska komora, OKIŽ, pulski Zavod za zapošljavanje, Sveučilište Jurja Dobrile, škole, učilišta, gradovi i općine, institucije i drugi partneri vezani uz tržište rada i obrazovanje, njih ukupno 45.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini