Kreativni jelovnik

Od ribljeg ćevapa do pudinga od prosa: Predstavljene zdrave marende u Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi"

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Susret zdravih školskih marendi održan je Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi" u organizaciji Grada Pule, TOŠ "Giuseppina Martinuzzi" i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

- Svake se godine taj susret održava u jednoj drugoj školi, a cilj je dakako predstavljanje zdravih namirnica i obroka, zdravih marendi za djecu, a ove nam je godine fokus bio na ribljim jelovnicima. Djeca potom ocjenjuju degustirana jela, a to su nam i smjernice prema kojima i prilagođavamo i obogaćujemo jelovnike za marende u osnovnim školama. Na taj način dolazi i do suradnje među kuharicama i s djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, proširuje se ponuda zdrave, a ukusne hrane. Mislim da su u školama vrlo kvalitetne marende, barem dva puta tjedno su kuhane, u menijima su zastupljeni mliječni proizvodi i voće, istina, nemaju sve škole jednake uvjete što se kuhinja tiče, no mislim da se po tom pitanju i više nego dobro radi, kazala je Nina Penezić Blažević, nutricionistica sa Zavoda.

Tom je prilikom kuhinjsko osoblje pulskih osnovnih škola pripremilo raznolike, ukusne i nutritivno uravnotežene marende, kreirane prema prijedlozima nutricionista Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ i uz podršku glavnih školskih kuhara. Na meniju su bili: jesenska juha od bundeve, mrkve i leće; colesaw salata i salata od piletine, ječma i povrća; domaća pašteta od srdela; tjestenina s lignjama; povrtno-morski rižoto (kozice i tikvice); riblji čevapčići u lepinji te puding od prosa i kolač od jabuke.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Nazočne je pozdravio i Luka Brussich, ravnatelj Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi", Aleksandar Stojanović, čelna osoba NZZJZ Istarske županije, gradska pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov te školska kuharica Kristina Hudak, a svi su istaknuli važnost uvrštenja što zdravijih namirnica te kreiranje što raznolikijih, zdravih obroka, a na način da to bude djeci zanimljivo i ukusno te da probaju nešto novo i drukčije.

Predstavljen je i edukativni letak "Plivaj u zdravlju – Nuotare in salute", koji na hrvatskom i talijanskom jeziku donosi praktične smjernice o važnosti uvrštavanja ribe i ribljih proizvoda u prehranu djece te na isto tako zanimljiv način otkriva tajne morskih dubina.

Kako smo mogli vidjeti, djeca inače nisu baš naučena konzumirati ribu, neki su rekli da ne vole ribu, ali su odmah pojeli riblje ćevape u lepinji, kao i rižoto od kozica i tikvica. i rekli "kako je to fino". Neki su kazali da nisu nikada čuli za proso, ali im je puding od prosa bio ukusan, kao i primjerice juha od buče, mrkve i crvene leće.

Predstavljanje je uveličao mali zbor te glazbeni sastav učenika pod vodstvom nastavnice glazbenog Samanthe Rocco Popović.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama