(Snimio Liam Obić)
Ljetne vrućine polako, ali vrlo polako popuštaju zahvaljujući povremenim kišama, no markat i dalje živi punim plućima. Pod krošnjama ladonja uvijek je ugodno pa i onda kada se ne kupuje, jer ovo je mjesto susreta, druženja i razmjena informacija među ljudima svih godišta.
Tijekom tjedna više smo puta prošli uz tržnicu – dijelom zbog uobičajenih rutina, dijelom zbog raznolike gastro ponude u okolici. Iako možda ne vrvi kupcima kao u nekoliko navrata u špici sezone, markat je iznenađujuće prometan – posebno prolaznicima i turistima.
(Snimio Liam Obić)
Zamjetno je i da se ljudi u okolici tržnice zadržavaju i tijekom popodnevnih sati, očito zadovoljni ponudom obližnjih restorana, čije su terase bile ispunjene gotovo svakog dana.
Ponuda na zelenoj tržnici slična je onoj od prošlog tjedna – raznolika i šarena, što nije nužno loše. Dovoljna je da privuče kupce koji ljeti traže svježinu i okuse sezone. Ljubitelje kukuruza razveselit će vijest da se klasje prodaje za 4 eura po kilogramu. Na štandovima se mogu pronaći i šljive po 3,50 eura te smokve, čije se cijene kreću od 8 do 12 eura po kilogramu, ovisno o sorti.
Tikvice se prodaju za 0,50 do 2 eura, dok su paprike – česti sastojak ljetnih jela – dostupne za 1 euro po kilogramu. Hrušt, nekoć popularan, sada pomalo izlazi iz mode, a cijena mu je pala na 7 eura po kilogramu. Grožđe se nudi po 9 eura, breskve su od 3 do 5, nektarine do 5 eura, a krastavci i tikvice kreću se od 2 do 4 eura po kilogramu.
Ovaj tjedan ribarnica nudi bogat izbor – posebno srdela, koje se mogu naći u velikim količinama po cijeni od 4 do 6 eura. Rijetko viđeni kadel pojavio se u velikim količinama na više štandova po 13 eura. Brancin je također prisutan u izobilju, a neki prodavači korigirali su cijene – domaći brancin prodavao se već od 13 eura po kilogramu.
(Snimio Liam Obić)
Ponuda uključuje i romba, po cijeni od 28 eura, kozice, koje i dalje drže cijenu od 14 do 20 eura, te pedoče koji se prodaju za 4 do 5 eura po kilogramu.
U razgovoru s Aleksandrom, jednim od prodavača na ribarnici, doznajemo stvarno stanje na terenu. Naime, visoke temperature mora natjerale su mnoge ribe u dublje vode, što je otežalo ulov. Zbog toga ribari sve više ovise o kombinaciji uvoza i uzgojene ribe.
Lipanj je, prema njegovim riječima, bio rekordan, no srpanj donosi znatan pad potražnje. Glavni kupci su Austrijanci i Nijemci, ali oni, kako kaže, nisu veliki potrošaći, bez obzira na to što cijene ribe nisu porasle u odnosu na zimu.