direktor herculanee reagirao na pritužbe

Fuart: Uvođenje novih tehnologija i načina sakupljanja otpada povećalo cijene odvoza

| Autor: Jelena Milović
(Snimili: Duško Marušić Čiči i Zoran Oljača/Glas Istre)

(Snimili: Duško Marušić Čiči i Zoran Oljača/Glas Istre)


Nerijetko se među građanima Pule čuju pritužbe na visinu cijene odvoza smeća, a da usluga ne prati istu. Jedna takva pritužba stigla je i do naše redakcije, a naš je čitatelj, ne budi lijen, taksativno nabrojao cijene ove usluge datirajući račune od sad već davne 2017. godine. Navodi kako je cijena odvoza tada bila 50,33 kune za dva mjeseca odnosno mjesečno 26,17 kuna.

- U srpnju 2018. godine dolaze nove uplatnice u iznosu od 67,35 kuna mjesečno. Potom, u srpnju 2022. godine ponovno dolaze nove uplatnice i to u iznosu od 95,59 kuna mjesečno. Kada se iznosi mijenjaju u euro to tada iznosi 12,57 eura mjesečno na uplatnicama. U kolovozu 2023. godine dolaze nove uplatnice na iznos od 15,55 eura mjesečno. Sve navedeno se odnosi na domaćinstvo od dvije osobe, veli on i konstatira kako je račun puno veći, a da se usluga nije nimalo promijenila.

S ovim smo se pritužbama javili direktno direktoru Herculanee, Robiju Fuartu, kako bi nam pojasnio ove prozivke.

- Revizija cjenika usluga Pula Herculanee provedena je postupno u tri navrata u proteklih šest godina sukladno obavezama Zakona o gospodarenju otpada te je usmjerena povećanju selektivnog odlaganja otpada i smanjenju količina miješanog komunalnog otpada u cilju zaštite okoliša i održivosti cjelokupnog sustava upravljanja otpadom. Razlog tomu je sanacija odlagališta Kaštijun 2018. godine, čijim se zatvaranjem i prelaskom na odlaganje miješanog komunalnog otpada pri ŽCGO Kaštijun cijena odlaganja povećala s nula kuna na 540 kuna/t plus pdv, a taj se iznos u narednim godinama višestruko povećao. Također, iste su godine podijeljeni individualizirani spremnici za selektivno prikupljanje otpada, čije se deponiranje također naplaćuje ovlaštenim oporabiteljima. Započelo se i s ugradnjom podzemnih i polupodzemnih spremnika i promjenom načina odlaganja i zbrinjavanja otpada. Uvođenje novih tehnologija i novog načina sakupljanja otpada posljedično je dovelo i do povećanja cijena usluge, pojašnjava Fuart.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter