izložbe, radionice, glazba...

Bloomsday 2024: Počast irskoj kulturi i Jamesu Joyceu, nekadašnjem stanovniku Pule

| Autor: Mladen Radić


U sjećanje na velikog irskog pisca Jamesa Joycea jučer je u Puli otvoren Bloomsday 2024 koji će trajati do sutra.

U bogatom programu, osim Turističke zajednice Pule i Grada Pule, sudjeluju JU PFF, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ambasada Republike Irske i Caffe bar Uliks.

Život i stvaralaštvo

Manifestacija je tradicionalno počela čitanjem ulomaka »Uliksa« ispred istoimenog caffe bara, pored mjesta u kojem je Joyce nekad živio. Ulomke iz ovog slavnog romana je čitao i manifestaciju otvorio i veleposlanik Republike Irske Ruaidhri Mark Dowling. Nakon njega nastavili su čitati ulomke Uliksa studenti Odjela anglistike, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile na engleskom, njemačkom, japanskom, talijanskom, slovenskom i turskom. Direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj zahvalila se svima koji sudjeluju u programu, a posebno Gradu Puli na pokroviteljstvu. Zahvalila se i studentima koji su došli čitati isječke iz »Uliksa«, kao i profesorima koji su sve organizirali te Veleposlanstvu Republike Irske i veleposlaniku na dugogodišnjoj potpori.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

Dowling je u Gradskoj knjižnici otvorio i izložbu posvećenu još jednom velikom irskom piscu, Seamusu Heaneyju. Dowling je rekao da je Seamus Heaney poeta modernog doba koji je dobio Nobelovu nagradu. Naglasio je da je inspiraciju za pisanje, kao i mnogi, crpio od Jamesa Joycea koji je i sam, osim romana, pisao i pjesme. Izrazio je zadovoljstvo održavanjem Bloomsdaya u Puli i zahvalio se svima uključenima u organizaciju i otvorio izložbu.

- Ovdje u prostoru knjižnice, na samostojećim panelima, izložen je njegov život, njegovo stvaralaštvo, istaknute su njegove najznačajnije knjige i ono što je najviše postigao u književnosti, kroz slikovne materijale, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Nadia Bužleta, a program knjižnice podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

Otprilike istovremeno na Forumu, pored zelenog kauča ispred Turističke zajednice, učenici prvog razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pod vodstvom profesorice Suzane Kariko radili su slike u tehnici akvarela i olovke kroz koje su dali svoje viđenje Irske i Joycea. Taj dio programa nazvan je »Joyce u očima ŠPUD-a«, a kako izgleda to što su mladi pulski umjetnici napravili moći će se vidjeti na izložbi koja se otvara danas u 10 sati u TZ-u. Inače, zeleni će kauč napravljen od trave koji je realizirala Roberta Weissman Nagy nekoliko dana ukrašavati Forum, pa će posjetitelji na njemu moći i odmoriti i pročitati ulomak iz »Uliksa«.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

Putevima Joycea

Sinoć je na rasporedu na Forumu bio i koncert klasične glazbe s početka 20. stoljeća uz Duo Rapsodija i degustaciju i sireva koje je Joyce nahvalio tijekom svog boravka u Puli. U Gradskoj knjižnici i čitaonici održavaju se radionice i čitanja, a jučer je u Kinu Valli prikazan film »Steps of Freedom«.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

Danas u 10 sati u prostorima TZ Pule bit će otvorena i izložba »Bloomsday kroz godine« te će Igor Jurilj, začetnik Bloomsdaya u Hrvatskoj, predstaviti dosadašnje postere/plakate za ovu manifestaciju. U nedjelju, na sam Bloomsday, svi koji dođu u 10 sati na Portaratu moći će upoznati Pulu putovima Joycea uz vođenje na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku. Zaljubljenici u pub kvizove i u Joycea u nedjelju navečer u 21 sat moći će testirati svoje znanje u caffe baru Uliks.


Podijeli: Facebook Twiter