Bloomsday

Hommage Jamesu Joyceu od čitanja "Uliksa", preko izložbi do filmova i koncerata

| Autor: Vanesa Begić


Ovogodišnji Bloomsday 2024. održat će se u Puli od danas do nedjelje. Bloomsday je popularan naziv za 16. lipnja, datum u kojem se događa radnja romana "Uliks" irskog pisca Jamesa Joycea. Diljem svijeta na taj datum organiziraju se različiti programi kojima se slavi njegovo djelo i značaj u književnosti. Budući da je Joyce kratko vrijeme živio u Puli, Gradska knjižnica i čitaonica Pula niz godina, u suradnji s Turističkom zajednicom i drugim kulturnim ustanovama i udrugama te uz podršku Veleposlanstva R. Irske u RH, organizira Bloomsday u Puli s ciljem promicanja važnosti čitanja, popularizacije knjige, informiranja i educiranja građana o važnosti književnog i kulturnog nasljeđa te podizanja kulturne i obrazovne razine društva u cijelosti.

Ovogodišnji program manifestacije Bloomsday u Puli održava se od 14. do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama.

- Razvoj čitalačke publike jedna je od ključnih odrednica razvoja zajednice, što je opći cilj manifestacije. Planirane aktivnosti Knjižnice prvenstveno su namijenjene djeci i mladima kao aktivnim sudionicima u kulturi, potiču ih na razumijevanje i vrednovanje književnosti i kulturne baštine te kreativno izražavanje te ih financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH, navode iz knjižnice.

Danas u 10 sati u Caffe baru Uliks je čitanje romana "Uliks" Jamesa Joycea, u 11 sati na Forumu "Zeleni kauč - Joyce u očima ŠPUD-a", gdje će se predstaviti učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, a istovremeno u Gradskoj knjižnici i čitaonici je otvorenje izložbe "Seamus Heaney: Listen Now Again". U 13 sati također u knjižnici je radionica Artsy Fartsy Joyce, u 18.30 sati u Titovom parku obiteljsko čitanje "Čitajmo zajedno Joycea", dok je u 19 sati u Kinu Valli projekcija filma "Steps of freedom", a večer će biti privedena kraju na Forumu u 20.30 sati uz Duo Rapsodija i degustaciju sireva.

Sutra, u subotu, u 10 sati na Forumu je otvorenje izložbe plakata "Bloomsday 2012. - 2023.", a istovremeno u Dječjoj knjižnici "Čajanka s Joyceom" - kreativna radionica za djecu od pet do deset godina te u 11 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Subotom u knjižnici s Jamesom Joyceom "- edukativna radionica za djecu.

Posljednjega dana, u nedjelju, 16. lipnja u 10 sati s Trga Portarata kreće Vođenje Pulom - "Putevima Jamesa Joycea" (na engleskom, talijanskom i hrvatskom jeziku), a u 21 sat u Caffe baru Uliks održat će se "Joyce Pub Kviz".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter