Vruća tema rekonstrukcije pulske rive

Valter Boljunčić na konferenciji za novinare: "Nije u redu da nam netko drugi određuje viziju grada"

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Na temu rekonstrukcije pulske rive danas je na ulazu u ACI marinu konferenciju održao predsjednik gradske podružnice IDS-a Pula Valter Boljunčić. Smatra da je sad zadnji čas da vidimo kakvu rivu želimo, jer ćemo doći jesen; projekt će biti gotov, a mi ćemo biti dovedeni pred gotov čin i dobiti rivu kao što je sada, naveo je i pojasnio zašto tako smatra. Naime, Grad Pula sudjeluje sa 67 posto u projektu sanacije, odnosno proširenju rive, ACI marina s 25 posto, a Lučka uprava s osam posto te je tvrtka "Obala" iz Splita napravila analizu sa četiri moguća projekta. Referirao se na prvi i četvrti projekt.

- Prvi je proširenje rive za 13,8 metara od Uljanika do Riječkog gata u dužini od 700 metara u vrijednosti 15,7 milijuna eura. Četvrti podrazumijeva sanaciju postojećih gabarita u vrijednosti od 14,5 milijuna eura. Dakle razlika je u milijun i 200 tisuća eura. Na sastanku je projektant predložio prvi projekt - proširenje rive, jer je to najbolji odnos onoga što se dobije za tu vrijednost, ali ne samo zbog toga već jer je to građevinski i tehnološki najbolji način.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

U tom slučaju ne bi bilo problema s eventualnim urušavanjem zida, a i cesta bi bila slobodna za promet. Međutim, iz ACI-ja su rekli da oni gube prostor za 50-ak vezova i da se to njima ne uklapa u financijsku konstrukciju te da u tom slučaju neće sudjelovati. Stoga traže varijantu četiri, odnosno da se riva sanira. Gradonačelnik Zoričić je pristao na to i naveo je da je to dobro zbog stanja rive, a i najbrži način. Budući da prilikom saniranja obalnog zida postoji opasnost od njegova urušavanja, to sve dovodi do novih troškova, a odmah imamo problema i s prometom, naveo je razloge sazivanja konferencije Boljunčić.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Problematičnim smatra da nam na ovaj način netko drugi određuje viziju grada, a bez obzira na opetovano spominjanje povratka Pule na more, sanacijom rive u postojećim gabaritima imamo problem za sljedećih 100 godina. Prostornim je planom proširenje rive već predviđeno i unijeto u GUP, dok sanacija to nije, veli on.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- 25 posto iznosa, koje bi trebao financirati ACI je 300 tisuća eura, a s obzirom da su se nedavno hvalili da su najveća nautička tvrtka na Mediteranu te najavljuju da će zajedno s još jednom tvrtkom uložiti oko 50 milijuna eura u marinu, mislim da je ovaj gubitak djela koncesije samo izgovor da se riva ne širi. Oni imaju koncesiju još pet i pol godina, a kako postoji opcija da se vanjski molovi šire, ne bi izgubili toliko vezova, smatra on.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Koncesionar u ovom slučaju gleda svoj interes, navodi Boljunčić, a za gradonačelnika kaže kako nema nikakvu viziju oko razvoja Pule. Osim toga problematizira i da je ACI-ju dano da izradi projekt, na kojem se već radi i to vjerojatno na onom kojim se sanira riva.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Traži se troškovnik da se napravi sporazum s Gradom Pula i kažu da će vjerojatno na jesen biti napravljeni svi uvjeti. Gradonačelnik je na nedavnoj raspravi o rivi jedva rekao da će se pitati građani kakvu rivu žele. Bilo bi dobro da se izjasne oni, ali i arhitekti, zaključio je Boljunčić.      

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter