Sjednica pulskog Gradskog vijeća

Vijećnik Valter Boljunčić: Grad je bez vizija i bez projekata

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Što se tiče ostvarenja izgradnje za 2023. u Gradu Puli vijećnik Valter Boljunčić na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća rekao kako je planirano 6 milijuna eura za tu namjenu, a ostvareno je 1,4 milijuna eura što dovoljno govori o tome koliko se u Puli radilo.

- Prema tome priče o tome da će se neki projekti napraviti to su samo priče za malu djecu jer vidimo da se to ponavlja već tri godine. Jednostavno, nema projekata, a u prilog tome ide podatak da je preneseno nešto više od 9 milijuna eura prihoda na rashodima a grad vapi za investicijama. Smatram da je ovakva mala gradnja i izvršenje proračuna za izgradnju i mislim da mi kao Grad ne možemo biti zadovoljni. Koliko god a su rasle cijene jer bilo je doba za investiranje, a to se više-manje govori o tome kako se rade planovi. Nema vizija i nema projekata - rekao je Boljunčić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na to se Samanta Barić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, osvrnula na poslove kojima se bavi njen odjel dodavši da je taj posao izrazito opsežan i da postotak od 77 posto izvršenja o zadnjeg rebalansa je izrazito visok. Vijeće je usvojilo izvješća o programu građenja i programu održavanja. Vijećnici su zatim odlučivali i o izvršenju proračuna za prošlu godinu pa je Aldo Rojnić, pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i ITU mehanizama, rekao je da je najznačajniji prihod onaj od poreza i prireza na dohodak i to u iznosu 37,4 milijuna.

O izvršenju proračuna govorio je vijećnik Boljunčić koji kaže da imamo situaciju u kojoj je ostao višak od, naročito kod izgradnje.

- Imamo situaciju u kojoj smo imali višak o d 9 milijuna eura, a izvršenje komunalne gradnje je bilo 1,4 milijuna eura. Išlo se na povećanje poreza ljudima, a taj novac je ostao u zraku jer se nije upotrijebio. To je jedan ozbiljan problem, rekao je Boljunčić i dodao da njegov klub neće dati podršku za izvršenje proračuna jer jednostavno posljedica svega je neorganiziranost u gradskoj upravi koja je kulminirala promjenom kadrova te na koncu spajanjem i odvajanjem gradskih odjela.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Neki od projekata o kojima se i danas priča u nabavi nisu. To nije pitanje ni vlasti ni opozicije nego pitanje je da li naš grad, uz porast prihoda, može napraviti nekakve projekte koji su bitni našim ljudima, od samoga prometa, stambene izgradnje, uređenja i slično. Mislim da 2023. godine ne ulijeva niti malo nade u svjetliju 2024. godinu, istaknuo je vijećnik Boljunčić.

S njme se složilo još nekoliko vijećnika pa akt o izvršenju proračuna Grada Pule za prošlu godinu nije prošao. Unatoč tomu vijećnici su kasnije usvojili rebalans proračuna za ovu godinu. Tako je rebalansom proračun od 103 milijuna eura povećan na 109 milijuna eura. Tim izmjenama i dopunama Grad je, između ostalog, povećao izdvajanja za predškolski odgoj u iznosu od 732 tisuće eura i to za plaće zaposlenih u vrtićima. Temeljem kolektivnog ugovora i aneksa te sredstava za plaće učitelja i pomoćnika u nastavi u produljenom boravku za 19 tisuća eura.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Za uređenje i opremanje pet učionica u dislociranom prostoru Škole za odgoj i obrazovanje Pula osigurana su dodatna sredstva u iznosu od 60 tisuća eura kao i sredstva za otvaranje novih skupina i opremanje skupina dograđenog vrtića u Rižanskoj ulici. Izdvajanja za sport povećana su za 301 tisuću eura za programe udruga natjecateljskog sporta i sportske zajednice radi odigravanja završnica prvenstava, plasmana klubova u viši rang natjecanja, nastupa u Europskoj ligi i kupu, odigravanja kvalifikacija za ulazak u viši rang natjecanja kao i radi ostvarenja rezultata klubova u ekipnim i pojedinačnim sportovima.

Rebalansom su povećana i izdvajanja i za uslugu pučke kuhinje u iznosu od 10 tisuća eura te za udruge AjA i udrugu Institut za prihvat i zbrinjavanja beskućnika za 40 tisuća eura. Plaće zaposlenih u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda uvećavane su u iznosu od 50 tisuća eura. U cilju unapređenja sustava gospodarenja otpadom planirana sredstva kapitalne pomoći trgovačkom društvu Pula Herculanea povećavna su za 150 tisuća eura i ona sada iznose 337 tisuća eura. Utrošit će se za izradu projektne dokumentacije za reciklažno dvorište, GIS sustav te ugradnju polupodzemnih spremnika za otpad na više lokacija.

Za sufinanciranje najma stanova liječnicima obiteljske i hitne medicine izdvojiti će se 30 tisuća eura. Gradsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli 412 tisuća eura kapitalne pomoći trgovačkom društvu Pula usluge i upravljanje za dovršetak investicije uređenja nogometnog igrališta Valkane, te 300 tisuća eura za zamjenu travnjaka Gradskog stadiona Aldo Drosina. Dosta se toga govorilo po pitanju izgradnje igrališta na Valkanama te porastu cijene za njegovu izgradnju. No, presjek radova i povećanju cijena tijekom godina iznio je predsjednik uprave Pula usluge i upravljanje Mario Peruško.

- Dosad smo ima 5 inspekcija i sve su utvrdile kako se sve radilo po pravilu. Mogu reći kako je lijepo da se ulaže u novu infrastrukturu no naš je problem njeno održavanje - kazao je Peruško referirajući se i na promjenu travnjaka na stadionu Aldo Drosina. Zbog prelska sa analognog u digitalni oblik vijećnici su donijeli odluke vezane za Prostorni plan uređenja Grada Pule te i Generalni urbanistički plan Donesene su i Odluka o izradi izmjene i dopune Prostornog plana uređenje Grada Pule i Odluka izradi izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Pule.

Nova tehnologija izrade Plana omogućit će unošenje svih relevantnih prostornih podataka te njihovu analizu i usporedbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter