društveni centar rojc

Dvodnevni susret "Jučer - danas - sutra: umjetničko nasljeđe, folklor i živa tradicija" u Puli. Donosimo detalje programa

| Autor: Glas Istre
(Foto: PUF Festival)

(Foto: PUF Festival)


Dvodnevni susret "Jučer - danas - sutra: umjetničko nasljeđe, folklor i živa tradicija" bit će održan 4. i. 5. lipnja s početkom u 9.30 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Prvog dana, 4. lipnja, program će otvoriti  izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo, koji će s početkom u 9.40 sati održati uvodno predavanje "Kulturna baština i publika u Istri prema podacima iz anketnih istraživanja: trendovi, izazovi i smjernice".

U 10.40 sati na rasporedu je izlaganje dr. sc. Noela Šurana o "Roverskom novom valu i njegovoj recepciji na istarskom poluotoku", a u 11.30 sati panel rasprava kojom će moderirati Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica. Sudjelovat će Zoran Karlić (KUD Ivan Fonović Zlatela), Goran Farkaš (TradInEtno), Katja Pernić (Folklorno društvo Pazin), Robert Krbavac te Jasmin Jelenić (KUD Savičenta).

Teme kojima će se sudionici panela posvetiti su: folklor, baština i tradicijska kultura u kontekstu njegovanja nematerijalne kulture, principi njegovanja i/ili zaštite, vrijednosti i važnosti novih međusektorskih komunikacija u postupcima oblikovanja javnog sadržaja, kao i kreativnost u prostoru žive tradicije. Prilika je to da se govori i o novim inicijativama, mogućnostima kvalitetnijeg razvoja i financiranja programa usmjerenih ka afirmaciji tradicijskog naslijeđa i folklora, ali i utjecaju vanjskih čimbenika, poput turizma, na oblikovanje sadržaja.

Nakon rasprave uslijedit će popratna diskusija s publikom. Voditeljica prvog dana susreta bit će Ivana-Nataša Turković iz Saveza kulturno-umjetničkih društava grada Pule.

Drugi dan susreta, 5. lipnja, vodit će Mirjana Radulović i Afrodita Bulajić iz Saveza udruga Rojca (SUR), a program će početi u 9.30 sati "Savezima u kulturi", odnosno edukacijom za djelatnike i članice saveza udruga koje djeluju u području kulture. "Zajedništvom do promjena" naziv je radnog sastanka koji će biti održan u 10.30 sati, a okupit će predstavnike saveza u kulturi s ciljem njihovog umrežavanja i upoznavanja s važnošću zagovaračkih aktivnosti.

U 11.45 sati na rasporedu je radionica s praktičnim radom "Ciljne skupine i korisnici", dok će u 12. 30 sati biti predstavljeni izvori financiranja na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini. U ovom završnom segmentu susreta sudjelovat će Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije-Regione Istriana, predstavnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule-Pola, Helga Možé iz Zaklade za razvoj civilnog društva Istarske županije te Mirjana Radulović iz Saveza udruga Rojca.

Susret organiziraju Savez kulturno-umjetničkih društava grada Pule (SAKUD Pula) i Savez udruga Rojca (SUR), a podršku pruža Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre.

Za besplatno sudjelovanje poželjno je prijaviti se na mail [email protected] do ponedjeljka, 3. lipnja, uz navođenje dana koji se planiraju popratiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter