preventivne aktivnosti

Policijski službenici PU istarske polaznicima autoškole održali predavanje

| Autor: Glas Istre
(Foto: PU istarska)

(Foto: PU istarska)


U nastavku provođenja preventivnih aktivnosti policijski službenici Postaje prometne policije Pula i policijski službenici za prevenciju PU istarske jučer su održali predavanje kandidatima za vozače u autoškoli Imar usmjereno na poticanje solidarnog i odgovornog ponašanja, promicanju sigurnih vozačkih navika i samozaštitnog ponašanja.

U prvom dijelu predavanja naglašeni su rizici s kojima se mladi suočavaju u prometu, uzimajući u obzir njihov biološki i društveni razvoj koji znatno utječu na formiranje rizičnih obrazaca u prometu, što zajedno s neiskustvom u dinamičnom prometnom okruženju čini mlade vozače najrizičnijom skupinom vozača, a što potvrđuju i statistički podaci. Naime, tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je svaku četvrtu prometnu nesreću prouzročila mlada osoba, pritom je prekoračena ili neprilagođena brzina kretanja jedan od najčešćih uzroka prometnih prekršaja i nesreća koje su skrivili mladi vozači i vodeći uzrok smrti mladih vozača. Provođenje edukacija o tim specifičnostima u prometu ima ključnu ulogu u prevenciji prometnih nesreća i smanjenju njihovih posljedica.

U drugom dijelu predavanja polaznici autoškole educirani su o tome kako zaštititi svoje vozilo. Pojašnjeno im je da promjenom vlastitog ponašanja i navika, odlučnošću i osvješćenošću mogu spriječiti krađe iz automobila i provale u automobile.

Savjetovani su: 

  • da ne ostavljaju stvari u automobilu (torbice, mobitele, aktovke, jakne, pakete, dokumente ili vrećice i dr. na vidljivom mjestu u vozilu) s obzirom na to da sve ono što je vidljivo može biti mamac za provalnika!
  • da parkiraju na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, na osvijetljenom i prometnom mjestu (parkirališta trgovačkih lanaca i sl.)!
  • ugase motor, izvuku ključ iz kontakt brave i zaključaju vozilo, čak i u slučajevima kada samo nakratko napuštaju vozilo!
  • da uvijek zaključavaju sva vrata vozila i poklopac prtljažnika!
  • da zatvaraju pomični krov i prozore! 
  • izvuku audio i videoopremu iz vozila!
  • da po mogućnosti ugrade alarmni uređaj, a kao najbolja zaštita je kombinacija alarma i mehaničke zaštite!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum