okrugli stol

Godinu je dana provedbe programa "Od ceste do stana": Svatko zaslužuje krov nad glavom

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Gradsko društvo Crvenog križa Pula i Udruga AjA organizirali su okrugli stol u prostorijama Dnevnog boravka Rojc. Na njemu su prezentirali rezultate prve godine programa "OD CESTE DO STANA - socijalno inovativni modeli" kojeg aktivno provode.

U Puli su po pitanju konkretne pomoći beskućnicima kroz neki oblik stanovanja, doista napravljeni pomaci koji služe za primjer ostalim gradovima Hrvatske, budući da je upravo odavde krenuo projekt Housing First, kao i usluga organiziranog stanovanja koji provodi Udruga AjA.

Međutim, koliko je uopće ovaj model poznat široj zajednici, ali i samoj struci - ljudima iz sustava socijalne skrbi, kao i udrugama u zajednici koje rade s osobama s iskustvom beskućništva, teško je za očekivati da je svima sve jasno.

Istovremeno, vitalno je važna razmjena informacija i mogućnosti, naspram posla kojeg obavljaju i korisnike s kojima rade. Budući da govorimo o inovativnom modelu, koji se primjenjuje u više zemalja Europe, to implicira i novi pristup rješavanju problema beskućništva, a krajnji je cilj Housing first u svojoj optimalnoj primjeni.

Tim više ova novina predstavlja i izazov za one koji ga žele implementirati u socijalnu praksu grada, jer prenijeti saznanja koja su naučili kroz edukaciju o tom modelu, nije jednostavno i nije preko noći.

Upravo zato ovakav neformalni okrugli stol pruža puno više nego svi dopisi i dokumentacija koju netko treba proučavati.

Puno nepoznanica

Shvatili su to i članovi Udruge AjA, koji su puni elana i entuzijazma kojeg žele prenijeti na sugrađane. Okrugli stol zamišljen kao platforma kroz koju će socijalni radnici, ali i one osobe koje rade s ranjivim skupinama u društvu, iznijeti svoja iskustva te pokazati koliko im je poznat model Housing First.

Naime, Udruga AjA provodi ovaj model, za koji postoji interes u zajednici, ali evidentno je još uvijek puno nepoznanica u smislu njegove održivosti i provođenju. Upravo stoga, predsjednica udruge Helena Babić, zajedno s članovima svog tima, odlučili su na ovaj neposredan način progovoriti o problemu beskućništva, ali i načinu kako mu se može doskočiti.

- Projekt je nastao zahvaljujući Crvenom križu Pula, kao nositelju projekta. Crveni križ je bio i velika podrška da se ovaj projekt provodi kroz trogodišnji program te da se u našem gradu pojavi nešto skroz novo, a to je usluga Housing First i mobilni tim - rekla je uvodno Babić te nakon pozdravnog govora pojasnila i kako će sve funkcionirati.

Kroz neformalni World Cafe, odnosno na način da je svaki stol imao jednu temu, sudionici su podijeljeni na četiri skupine. Zadatak je bio da se u potpunosti neformalno prokomentira svaka od zadanih tema koje su se nalazile na stolu.

Sve skupa nije podrazumijevalo da za teme postoji prethodna upućenost i znanje, kao niti poznavanja nekih podataka, već je upravo interpretacija na zadanu temu istovremeno dovodila do novih informacija. Izmjene među stolovima bile su svakih 15 minuta, a na svakom stolu jedna je osoba bila zadužena da moderira diskusiju.

Svaki od sudionika prošao je svaki stol i temu, a cilj svega bio je da unutar grupe ljudi za stolom razmjene znanja, ideje i iskustva te da se aktivnosti udruge upoznaju kroz neformalnu komunikaciju. Teme na stolovima su bile: Housing First, mobilni tim, organizirano stanovanje i bogati šeik, a svaka od diskusija donijela je nove uvide i različite, a tako i slične perspektive.

- Svatko ima pravo na dom i svatko bi ga trebao imati. Potpuno je suvišno pritom se upitati može li osoba živjeti u stanu. Beskućništvo je splet okolnosti, a ovaj je pristup pravedniji. Svi imamo pravo imati dom i sigurnost krova nad glavom. Ono što je najvažnije je da je to dobrobit za cijelu zajednicu.

Naime, osoba na ulici puno više "košta" nego onaj koji dobije krov nad glavom - rekla je nedavno Helena Babić iz Udruge AjA, koja zajedno sa svojim timom senzibilizira javnost da sagleda beskućništvo izvan zadanih i uobičajenih okvira.

Praksa u zemljama koje provode projekt Housing First pokazuje upravo ono što Babić naglašava - maknuti beskućnika s ulice, najjeftiniji je, ali i najhumaniji oblik s kojim država pomaže čovjeku, a posredno i sebi. Zaključak ovog okruglog stola jest da su sudionici dobili velik dio informacija o uslugama koje pruža Udruga AjA te koliko imaju korisnika.

Izmaštana stvarnost

- Iskazala se i želja da se čim više okupljamo i razmjenjujemo ideje te aktivnosti koje radimo, a sve kako bi bolje surađivali. Ovaj je model od većine ocijenjen kao dobro rješenje, a kroz nekakav najbolji scenarij, u vidu izmaštane stvarnosti, složili su se oko ideje da bi svi trebali imati krov nad glavom, što je i osnovno načelo ovog modela - rekla je Babić.

Trenutno u Puli postoje dva stana po modelu Housing Firsta i tri stana organiziranog stanovanja. Prvi stan u kojeg su, uz stručnu podršku smještene dvije osobe s iskustvom beskućništva, tek su početak rada. Što se tiče mobilnog tima, on brine o korisnicima koji su još uvijek na cesti ili u neadekvatnim uvjetima.

Gradskom društvu Crvenog križa Pula dodijeljeno 37 tisuća eura za program "Od ceste do stana - socijalno inovativni modeli" i to za uslugu mobilnog tima i "Housing first" programa te unajmljivanje stana. Uz dom korisnicima je omogućena i kontinuirana podrška za sve potrebe kao što su briga o zdravlju, pronalazak posla, sudjelovanje u raznim aktivnostima u zajednici i savjetovanje sa stručnim osobama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater