VELIKI POŽAR U pulskoj STAROGRADSKOJ JEZGRI

FOTO & VIDEO / U noći ih je probudio zvuk pucanja i plamen vatre koji je krenuo gutati krov zgrade, a proširio se i na ostale stanove

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


U noći sa subote na nedjelju izbio je požar u stanu stambene zgrade u Usponu Konzula Istranina, u starogradskoj jezgri Pule. Ogromna vatrena buktinja oštetila je četiri stana, dok je u petom, u prizemlju, na nekoliko mjesta procurio strop. Srećom, kako saznajemo, u požaru nitko nije ozlijeđen, ali je nastala jako velika materijalna šteta. Dojavu o požaru u stanu na drugom katu, iznad kojeg je u potpunosti izgorjelo krovište, vatrogasci i policija primili su nešto prije tri sata ujutro. Požar se djelomično proširio i na druge stanove, u kojima pretežno žive obitelji s djecom.

Nesnosni miris paleži

Jučer ujutro obišli smo mjesto požara, i ondje smo zatekli stanare zgrade koji su pakirali i iznosili svoje stvari iz stanova, i utovarivali u automobile. Kako su nam rekli stanari, smještaj su potražili su kod prijatelja ili obitelji jer je u opožarenoj zgradi nemoguće boraviti. Što zbog nesnosnog mirisa paleži, što zbog oštećenja prostorija. Nosili su televizije, odjeću, sve ono što je ostalo koliko toliko očuvano nakon požara. Gotovo svi sele iz svojih stanova na druge lokacije budući da je ionako stara i derutna zgrada, sada postala dodatno opasna po život.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Ispričali su nam da je ih u noći probudio zvuk pucanja i plamen vatre koji je krenuo gutati krov zgrade, a uskoro se iz jednog stana proširio i na one susjedne. Ističu i da je vlasnik stana sam krenuo gasiti plamen, no ubrzo su na lokaciju stigli i vatrogasci.

"Ovo je apsolutna šteta, bolje bi bilo da se zgrada cijela sruši", komentirali su neki od okupljenih stanara. Kažu da im je u pomoć uskočio Grad Pula koji im je ponudio privremena stambena rješenja.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Sve je uništeno

Neke od oštećenih stanova policija je ogradila zaštitnom trakom zbog sigurnosnih razloga. Cijela zgrada ima miris paleži, a crnilo je prekrilo zidove hodnika i prostorija. Urušile su se grede, promočili stropovi u nekima od stanova, a namještaj je ili uništen ili prekriven čađom. Usto, zgradi je već otprije narušena statika, a ovo je samo bila "točka na i".

Vatrenu stihiju tijekom noći gasilo je deset vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Pula s četiri vatrogasna vozila, a gašenje požara se nastavilo i idućeg dana, u nedjelju, budući da je, saznajemo od stanara, u jednom trenutku crni dim ponovno počeo sukljati iz zgrade. No, bili su tu dežurni vatrogasci koji su požar u kratkom roku ugasili.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Kako nam kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić, riječ je o starom objektu s drvenim međukatnim konstrukcijama, stoga je požar trebalo dodatno dogašivati. Požarište će se, dodaje, i dalje nadzirati.

Iako se među stanarima špekulira o uzroku požara, još uvijek nije utvrđeno što ga je izazvalo. Iz Ureda načelnika Policijske uprave istarske navode da su policijski službenici u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili prvi dio očevida, a nastavit će s očevidom nakon što to sigurnosni uvjeti budu dozvoljavali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter