HUMANITARNA AKCIJA

Veliko srce Puljana: Za liječenje 14-godišnjeg Mihaela prikupljeno ukupno 9.650 eura, već je krenuo s terapijama

| Autor: Jelena MILOVIĆ, Vanesa BEGIĆ
(Snimili: Jelena Milović i Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimili: Jelena Milović i Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Proteklog vikenda Puljani su pokazali veliko srce i kroz dvije manifestacije održane u sklopu humanitarne akcije "Zajedno za Mihaela" prikupili su ukupno 9.650 eura, a taj novac je namijenjen za liječenje 14-godišnjeg Mihaela iz Premanture. Kako smo već pisali, Mihael je učenik sedmog razreda pulske Škole za odgoj i obrazovanje u Puli. Rođen je u Rijeci kao "palčić", s 23 tjedna gestacijske dobi. Sada se kreće u kolicima. Službene dijagnoze su paralysis cerebralis, pedes equini, diparesis spastica, usporen govorni razvoj i još mnoge druge.

Todorov antistand-up, koncert DNA benda i licitacija fotografija Branislava Danevskog

U sklopu humanitarne akcije "Zajedno za Mihaela" poznati humanitarac Todor održao je u petak u caffe baru La Resistance svoj originalan stand up show, a publici se predstavio i DNA bend kojeg čine Dario i Anja. Todor je ujedno, na svoj osebujan način, bio voditelj licitacije fotografija Branislava Danevskog, koje su tijekom večeri bile izložene u prostoru kafića.

Cijena ulaznice bila je minimalna donacija u iznosu od sedam eura, a cjelokupni prihod namijenjen je za troškove liječenja četrnaestogodišnjeg Mihaela. Ovim programom humanitarna akcija ulazi u svoju završnicu, a da se upravo njime napravio odličan potez, govori i iznos koji se tijekom večeri prikupio jer se na ovu manifestaciju odazvala zaista brojna publika.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Patricia i Ivan Guganović, Mihaelovi roditelji (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Naime, ovom prilikom za Mihaela se prikupilo 5.650 eura. A terapija je za njega već započela. "Malo je umoran, ali se ne žali previše. Podnosi to muški. Ta terapija je naporna i bolna, i Mihael se zna žaliti da ga jako bole noge, ali podnosi", otkrila nam je Patricija Guganović, Mihaelova mama. Vidno uzbuđena i sretna, zajedno sa suprugom Ivanom, komentirala je da nije očekivala ovako dobru posjećenost te da ju je Todor, čiji je nastup prvi put gledala, oduševio. "Ma baš je fantastičan!", komentirala nam je netom nakon Todorovog nastupa, a s njom se složio i suprug.

Tromjesečna terapija za Mihaela u Zagrebu, s njemu prijeko potrebnim terapijama i neurorehabilitacijom, kroz jedan ciklus iznosi 20 tisuća eura. Mama Patricija je trenutno s Mihaelom u Zagrebu. Sredstva za prvi ciklus su osigurana, a vrijeme će pokazati u kojoj mjeri ova terapija njemu pomaže, no nema sumnje da će imati određenog efekta. "Vidjet ćemo što će reći liječnici i terapeuti, nakon isteka ta tri mjeseca", nagovijestila je ona mogućnost nastavka.

A kako je na početku svog nastupa prisutnima rekao, Todor sve manje nastupa i ne nalazi više posebne motivacije za stand up, ali ga jedino humanitarni nastupi pokrenu iznova.

»Ne da mi se raditi neki novi program, jer sam toliko toga već ispričao o svemu da mi se ne da tražiti nove teme. Međutim, tko zna. Ako me uhvati volja, vraćam se«, najavio nam je on. Oni koji ga poznaju, znaju i da je njegov nastup vrlo malo različit od njegove prirode i svakodnevnog života. »Moj kolega je rekao da ima sa mnom stand up od 0 - 24 sata svakog dana. Ja ne moram glumiti i ovo nije predstava, nego sam to ja«, uz smijeh komentira Todor koji odmah postaje ozbiljan kad govori o ozbiljnim stvarima, a zdravlje djeteta to jeste. "Nekad smo imali zdravstvo koje smo plaćali, ali što god da nam se sa zdravljem događalo, imali smo pokrića u državi. Danas je zdravlje postalo privilegija bogatih, što je jako loše", rekao je Todor koji je zaključio da u ovakvim situacijama uvijek najviše pomognu "mali ljudi".

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Zborovi i brojni glazbenici priredili dvosatni koncert

Četiri tisuće eura prikupljeno je na humanitarnom koncertu održanom za Mihaela u subotu navečer u Domu hrvatskih branitelja, a tome će se pridodati i iznos uplaćen putem skeniranja kodova koji su posjetitelji dobili prilikom ulaska.

Na dvosatnom koncertu u organizaciji Kršćanske adventističke crkve u Puli i Adre nastupili su gospel ansambl Agape, zbor Cantus PoPuli, Bruno Krajcar i Leonarda Budija.

Pred brojnom publikom, Agape je izveo neke od svojih najpoznatijih pjesama, uz važnost dobrote, vjere u širem smislu, te ističući da i jedna njihova članica ima sina koji ima sličnu dijagnozu kao Mihael, te da, premda je stariji, je poseban, vrlo vedar i drag, uz nadu da će se prikupljenim sredstvima pomoći na najbolji mogući način Mihaelu da ima što kvalitetniji život. U publici su bili i Mihaelovi roditelji.

Poznati kantautor, glavni urednik Radio Pule i multiinstrumetalist Bruno Krajcar izveo je, između ostalog, i svoju poznatu pjesmu "Sve će biti dobro", koja je nastala prije nešto više od tri godine u doba koronavirusa i izolacija, izražavajući nadu da će za Mihaela sve završiti na najbolji mogući način.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Potom je mikrofon preuzela mlada pulska pjevačica moćnoga glasa Leonarda Budija koja je oduševila nazočne svojim vokalnim izvedbama.

Zatim je tu bio i zbor Cantus PoPuli i njihova karizmatična dirigentica Tatjana Merkl koji su se, kao i uvijek, predstavili u najboljem izdanju.

Publika je dugačkim aplauzom ispratila sve sudionike ove lijepe, vedre i nadasve pozitivne glazbene večeri, U toj večeri je pulska publika pokazala svoje veliko srce, ali i gdje su glazbenici pokazali veliki talent, uigranost, uvježbanost te vrlo nadahnuti nastup u dobroj atmosferi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter