DNEVNI BORAVAK ROJCA

Mjesto susreta, umjetnosti i upoznavanja slavi deseti rođendan

| Autor: Mladen Radić
(Foto: Rojcnet Facebook)

(Foto: Rojcnet Facebook)


Dnevni boravak Društvenog centra Rojc jučer je proslavio deset godina, zbog čega su zidovi u Boravku, ali i obližnjem Karlobaru ispunjeni plakatima kojima su najavljivani brojni događaji koji su ovdje održavani.

Sve što duši treba

Kako kažu na svojoj Facebook stranici, »u ovih 10 godina tu se plesalo, debatiralo, slikalo, pjevalo, predstavljalo, razvijalo, smijalo, čitalo, gledalo, igralo, informiralo, humaniziralo, glumilo, šivalo, crtalo, ugošćavalo, njihalo, kuhalo, učilo, recitiralo, maštalo, bojalo, pililo, miksalo, listalo, projiciralo, sadilo, aktiviziralo, izlagalo, tiskalo, montiralo, sviralo, fotografiralo, projektiralo, treniralo, educiralo, skladalo, emitiralo, živjelo… Od tada su razigrana djeca postala veliki ljudi, plahi prolaznici se razvili u pokretačke kreativce, a tada nepoznati gosti su danas dragi prijatelji«. Velika retrospektivna izložba može se pogledati do 20. ožujka svakog radnog dana.

Dnevni boravak je 27. veljače 2014. započeo s kontinuiranim radom, a radio je i prije, no od tog dana radi svaki radni dan od 9 do 21 sat. Radi i vikendom po potrebi jer ima jako puno događanja vikendom koje ne organiziraju samo iz Dnevnog boravka nego i raznorazne udruge i organizacije kojima je Dnevni boravak podrška.

Podrška umjetnicima

- Pokazala se potreba u Rojcu za takvim zajedničkim prostorom gdje bi roditelji mogli sačekati djecu kada je kiša, hladno, dok su djeca na nekim aktivnostima ili gdje bi učenici mogli sjesti i zajedno pisati seminarske radove. Ili gdje bi se mogli družiti, popiti kavu, prolistati knjigu ili dok čekaju neki događaj u gradu. Rojc tada nije imao takvih prostora, nema ih ni danas, pa smo pokrenuli ovu priču s Dnevnim boravkom koji je nakon 10 godina jedini javni prostor u zgradi, kaže jedna od koordinatorica aktivnosti u Savezu udruga Rojca Mirjana Radulović. Ona je održala stručno predavanje o važnosti i povijesti održanih događaja izloženim na plakatima učenicima Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula.

Drugim riječima to je mjesto susreta i suradnje gdje se ljudi nalaze, dogovaraju, stvaraju se nova poznanstva, a oni koji dođu mogu koristiti i besplatan Internet ili se besplatno upisati u knjižnicu koja ima već 160 članova. Uz to, prostor je pristupačan osobama s invaliditetom iako zgrada nije.

- Količina događanja u Dnevnom boravku je ogromna, ističe Radulović i navodi brojku od više od 1,100 javnih programa u organizaciji raznih udruga i taj broj ne uključuje sastanke nego programe koji su bili otvoreni javnosti, poput izložbi, tribina, koncerata, projekcija filmova, književnih večeri, radionica…, ostvareno je više od 5,000 suradnji. Savez udruga Rojca je podrška u realizaciji svih tih programa jer nudi stolice, projektor, kompjuter, mikrofone, zvučnike za sve te programe. Ta brojka od 5,000 suradnji dolazi, primjerice, od grupnih izložbi na kojima je znalo biti 20 autora ili tribine na kojima je više organizatora itd. U tih 10 godina javna događanja u Dnevnom boravku posjetilo je 60 tisuća ljudi.

Postoje i zatvoreni programi poput sastanaka, internih radionica itd. koji su isto jako bitni.

- Program je raznovrstan, zaista se trudimo surađivati s udrugama iz Rojca, prije svega članicama SUR-a, onda udrugama iz Rojca, ali smatrali smo da smo bitni i široj zajednici, kaže Radulović i pokazuje papir na kojem piše »Zašto volim Dnevni boravak?« od Škole za odgoj i obrazovanje. Na njemu pišu razlozi poput »Svatko je dobrodošao«, »Uvijek je ugodno«, »Volim se igrati s Batmanom«, »Dio je naše nastave«, »Imaju fini čaj«, »Ima puno knjiga« itd.

Prvi posjetitelji izložbe danas došli su iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, a u posjetu im dolaze i vrtići.

- Zaista se trudimo naći balans s tom užom zajednicom, prije svega u kvartu kao i školama i institucijama koje su u kvartu. Škola za odgoj i obrazovanje je svaki dan ovdje. Njihove posjete su nam vrlo dragocjene zato što nam otvaraju neke nove vidike, kaže Radulović.

Dnevnim boravkom upravlja se sa sedam zaposlenika i dodatnim volonterima.

- Vrlo je iscrpljujuće to raditi jer da bi upravljali ovim prostorom moramo se javljati na neke projekte čije aktivnosti najčešće nisu upravljanje prostorima nego neke druge koje se moraju raditi da bi ovaj prostor živio. On zaista živi i to nam je drago, međutim, vrlo je iscrpljujuće i nesigurno. Nama se sutra može dogoditi da nam ne prođe nijedan projekt i mi svi ostanemo bez posla. To je tako u civilnom društvu, objašnjava Radulović.

Vrijedna inicijativa

Ona smatra da su ovakvi prostori gradu nužni, dokaz je što imaju puno ponuda za suradnju koje ne mogu sve prihvatiti.

- Iako odbijamo puno organizacija jer ne možemo svima ponuditi suradnju i to osigurati, potreba za jednim ovakvim prostorom postoji. Grad mora imati više ovakvih prostora, Rojc mora imati više ovakvih prostora. Ovdje organizacije prostor koriste besplatno uz našu podršku. Nekakve građanske inicijative, studenti, učenici nemaju novaca plaćati coworking prostor. U gradu treba biti puno više javnih, otvorenih, zajedničkih prostora koji bi bili na korištenje svima. Nadam se da će se to dogoditi u Rojcu, da će se prostori otvoriti, da će ovakvih prostora biti još jer potreba zaista postoji. Onda bi se i mi mogli specijalizirati za određenu vrstu programa. Neki programi su nam kulturno-umjetnički jako vrijedni, a neki programi su nam društveno bitni i imaju jako veliki društveni utjecaj, možda ne u tom kulturno-umjetničkom aspektu, ali da u nekom drugom. Onda nam se ponekad čini da možda svaštarimo s programima, ali kada smo birali plakate i napravili ovu izložbu vidjeli smo da svaki događaj ima svoju priču i da je itekako bio potreban. Dnevni boravak stoji iza tih događanja, mi sami održavamo ovaj prostor i čistimo ga, kao i unutrašnje dvorište Rojca, kaže Radulović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter