nagazne "mine"

Kad vlasnici pasa ignoriraju obvezu čišćenja za ljubimcima na javnim površinama: Igrate li i vi školicu kada hodate po Premanturskoj?

| Autor: Petra Stefanović


Ukoliko ste se nedavno našli u situaciji da ste prehodali kilometar puta od Marsovog polja do Drosine, velike su šanse da niste hodali već igrali "školicu". Tko je bio, zna o čemu se radi - nogostup je pun psećeg izmeta koji se raznosi po pješačkoj stazi.

U prosjeku svaka druga ili treća obitelj ima psa ili mačku, a poneka i oboje. To je potpuno razumljivo, jer tko ne bi htio da ga svakog dana kada dođe kući dočeka stvorenje koje mu se neizmjerno veseli i obožava ga. Ali ako već imate psa, obavljate svoju dužnost šetanja istog, zašto onda ne skupiti za njim?

(Foto Glas Istre)(Foto Glas Istre)

Vjerojatan je razlog ovdje lijenost, ne samo vlasnika, već i gradske vlasti - pa što ako se pokaka u travu, to je organski, razgradit će se. Hoće da, ali dio će završiti i na betonu, a onda i na obući. Vi volite stati u izmet?

Nije ovo ništa novo, nije li se zbog ovog problema i donijela Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca na sjednici Gradskog vijeća održanoj u listopadu 2023. godine? Ukratko, ona propisuje kako bi se vlasnici kućnih ljubimaca trebali ponašati prema njima i koje uvjete im osigurati, kako ih držati u stambenim zgradama ili obiteljskim kućama te "uvjeti izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine". Također se propisuju i obveze poput čišćenja za ljubimcima na javnim površinama.

Teorija vs. praksa

Članak 13. Odluke kaže: "Posjednik kućnog ljubimca dužan je pri izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu nositi pribor za čišćenje i očistiti javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti." Ruke u zrak vlasnici, koliko vas to uistinu i radi?

Nadalje, u tom istom članku 13. stoji: "Posjednik kućnog ljubimca dužan je na zahtjev komunalnog redara pokazati pribor za čišćenje". Je li ovo možda ideja kako bi se nekako moglo kontrolirati neodgovorne vlasnike?

Članak 33. nalaže da će vlasnik biti kažnjen kada "pri izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu ne nosi pribor za čišćenje i ne očisti javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti iznosom od 100 eura". Ruke u zrak komunalci, provodi li tko ovo u praksi?

Jasno je da se ne može svaki vlasnik psa sankcionirati, kao niti u svakom trenutku paziti na svaki dio grada gdje se šetaju psi (a to je svaki dio grada). Ali nije li do gradske vlasti da ako već i donosi ovakva odluka, da se nekako i promisli kako bi se ona mogla provoditi u stvarnom životu? Papir trpi sve, a očito i pulske ceste.

Malo matematike za kraj

Fotografije su snimljene na dionici dužine 450 metara. Osam je "nagaznih mina" duž dionice. Sa 100 eura po komadu, to je 800 eura Gradu. U samo 450 metara. Matematika je u ovom slučaju vrlo jednostavna, a gradski budžet zasigurno ne bi odbio takav prihod.

Na kraju dana, nisu ljudi pretjerano komplicirani - ako nema sankcija za nedopuštena ponašanja, to ponašanje će se i nastaviti, logično. I aute ćemo parkirati na nedopuštenim mjestima ako ih pauk ne digne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter