(Snimio Milivoj Mijošek)
Projekt KLIK Pula ide k svome kraju, a završit će 27. prosinca uspostavom Centra kompetencija, što znači da su u tijeku završne aktivnosti. Jedna od njih, konferencija o ljudskim resursima u turizmu i ugostiteljstvu - obrazovanje i zapošljavanje, održana je jučer u Kinu Valli. Konferenciju su organizirali Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, kao nositelj projekta KLIK Pula, i HGK Županijska komora Pula kao partner na projektu. Projekt ima za cilj da zaživi kao link za povezivanje obrazovanja i gospodarstva.
Ljudski resursi su najveći izazov, čulo se na konferenciji, jer bez mladih ljudi i onih koji se obrazuju cijeli život, "lijepi prostor" neće biti dovoljan. "Upravo bi KLIK trebao biti jedan mali, ali bitan korak u tim stremljenjima. Poslodavci bi također trebali napraviti korak prema tome da se valoriziraju zanimanja do kojih nam je stalo u turizmu", rekla je ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhideja Petković.
- Od projekta su profitirali, ne samo naši brojni partneri - gospodarstvenici, već i učenici, nastavnici, zaposlenici partnera, koji su kroz ovaj projekt imali puno mogućnosti za usavršavanje u unaprijeđenim strukovnim programima za konobare, hotelijersko-turističke komercijaliste ili tehničare. Tu su i nastavnici koji su mogli pohađati specijalizacije u bilo kojem europskom gradu, u najnaprednijim institucijama koje se bave kulinarstvom i ugostiteljstvom. Mentori iz gospodarstva su prošli različite edukacije, pojasnila je Petković.
Ana Vrđuka Šumar iz Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Puli govorila je o najtraženijim zanimanjima ove godine, a nimalo iznenađujuće to su konobari, traženi na čak 925 objavljenih oglasa, kuhari sa 666 oglasa, čistačice i sobarice za koje je oglašeno 388 ponuda za zapošljavanje, a traženi su i recepcionari, pomoćni radnici u kuhinji te turistički animatori.
- Radne snage nema do te mjere da su poslodavci prinuđeni koristiti druge opcije. U Istarskoj županiji do konca kolovoza izdano je 12.900 radnih dozvola za sve djelatnosti, a pretpostavljamo da se 50 posto tih dozvola odnosi na turizam i ugostiteljstvo, što je daleko više izdanih dozvola nego što je bila prijavljena potražnja za radnicima, komentirala je Vrđuka Šumar.
Patricia Percan, županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, konstatirala je da su u Županiji, kao osnivaču 21 srednje škole u Istri, dobro planirali po pitanju upisnih kvota u srednjoškolska zanimanja budući da je ove godine uočen povećan interes za strukovna zanimanja. "To se pokazalo dobrim, jer gotovo da nismo imali neupisanih učenika", rekla je pročelnica. Inače, upravo je Istarska županija predložila Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule za Regionalni centar kompetencije. KLIK im je trenutno najveća investicija u sektoru obrazovanja.
Elisabetta Fortunato, viša stručna savjetnica u Odjelu za unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavila je Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) te kome je namijenjen. "Razvijen je u Ministarstvu u suradnji s partnerima i predstavlja sustav koji povezuje obrazovanje i tržište rada. Tamo možete pronaći sve kvalifikacije na svim razinama, od osnovne škole do doktorskih studija, te informacije o tome što tržište rada traži i koje kvalifikacije sustav obrazovanja nudi da bi se ta potreba na tržištu rada pokrila", opisala je.
- Programi od sedam dana, po meni nisu programi nego nekakvi tečajevi. Tko će u sedam dana ovladati vještinama, znanjima i kompetencijama u bilo kojem zanimanju? Nema teorijske šanse, upozorio je prof. dr. sc. Slobodan Ivanović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. U današnjoj uobičajenoj praksi zapošljavanja ljudi koji nisu završili školu za zanimanje kojim se bave, vidi puno manjkavosti. "Uživam dok promatram konobara dok poslužuje. On je glumac na sceni", slikovito je opisao ovo zanimanje uz puno poštovanja. "Danas je u ponudi za posao istaknuta samo potreba za radnikom, bez obzira na njegovo obrazovanje", naglasio je profesor koji ovdje vidi problem koji generira i ostale probleme. "U ovom sektoru radi i puno stranaca koji ne poznaju našu kulturu, jezik, hranu i podneblje, a tada dobivamo transportnog djelatnika - od kuhinje do stola", opisao je. Rješenje vidi u boljoj suradnji između obrazovnih ustanova i poslodavaca, kako bi i poslodavac znao da s dobrim i kvalitetnim djelatnikom dobiva impresiju.
Kompleksnost sektora apostrofirali su i ostali izlagači. "U sektoru turizma i ugostiteljstva velik je broj i kompleksnih zanimanja, voditelja i menadžera prve, srednje i više razine. Primjećujemo da bi trebalo više razvijati tzv. meke vještine, odnosno vještine rada s ljudima. Studentima i srednjoškolcima nedostaju komunikacijske i prezentacijske vještine, kao i empatija. Za razliku od vještina struke koje zastarijevaju, ove vještine ostaju trajne", naglasila je izv. prof. dr. sc. Sabina Lacmanović s pulskog FET-a "Dr. Mijo Mirković".