SAJAM U LONDONU

HRVATI U IRSKU, SRBI (I OSTALI) U HRVATSKU: Povećava se broj dozvola za rad stranaca

| Autor: Chiara BILIĆ

Cappelli ističe da se ovime ubrzava proces kako privatni sektor, ali i svi oni koji će trebati osigurati barem dio radne snage izvan Hrvatske, "ne bi bili na iglama"

Uvodi se novih 30 tisuća dozvola za zapošljavanje stranaca u turizmu i ugostiteljstvu, poručio je u Londonu, na najvećoj turističkoj burzi WTM (World Travel Market) ministar turizma Gari Cappelli, koji se zajedno s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem sastao s predstavnicima aviokompanije Ryanair i turističkom grupacijom Tui.

Iako bi Zakon Saboru trebao biti predan do sredine prosinca, a usvojen do ožujka, Cappelli ističe da se ovime ubrzava proces kako privatni sektor, ali i svi oni koji će trebati osigurati barem dio radne snage izvan Hrvatske, "ne bi bili na iglama".

- Ljudi mogu već krenuti s dogovorima i pregovorima. Kvote za turizam trebale bi već idući tjedan biti na Vladi, kao i one za građevinu. Prošle godine iskoristili smo 21 tisuću, a ovaj prijedlog će pucati na 30-ak tisuća. To je moj prijedlog i nadam se da će biti prihvaćen, pojasnio je Cappelli, istaknuvši da će zakon stupiti na snagu čim bude prihvaćen u Saboru.

Staničić i Cappelli kazali su da Tui u Hrvatsku iduće godine planira dovesti 20 tisuća novih putnika. Zasad je ta brojka bila 200 tisuća gostiju, zbog čega su u Tuiju izrazili zadovoljstvo, pogotovo s obzirom na neizvjesnost koja je vladala početkom godine.

- Planiraju i dodatne charter letove. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi na koju zračnu luku, ali mogu pretpostaviti da će ti charter letovi biti tamo gdje oni ostvaruju poslovnu suradnju s velikim hotelskim kućama kao što je Valamar, pojasnio je Staničić.

Što se tiče sastanka s Ryanairom, najvećim niskobudžetnim avioprijevoznikom, koji u Hrvatsku donosi najveći broj stranih putnika, Cappelli i Staničić su kazali da su od kompanije zatražili uvođenje letova prema Osijeku. Pula, dakle, vrlo vjerojatno ostaje s jednakim brojem linija i letova kao i ove godine.

Osim toga, Cappelli i Staničić poručuju da Ryanair iskazuje planirani rast putnika iduće godine. Na temelju dosadašnje suradnje, koja traje dugi niz godina, naglasio je Cappelli, gotovo je sigurno da će Ryanair 2020. biti jedan od značajnijih strateških partnera Hrvatske.

- Oni lete u Pulu, Rijeku i Zadar, a iskazali su želju da se prošire i na Osijek te da se time turizam otvori prema kontinentu i poveže s turističkim tržištem kojeg pokriva Ryanair. Dogovor bi se trebao postići sljedeći tjedan. Bili smo vrlo jasni. Rekli smo da je politika ove Vlade razvoj kontinenta i da nam je želja što bolje povezivanje zelenog i plavog u pravom smislu, a ne samo deklarativno. Insistiramo na otvaranju barem četiri nove linije za Osijek i to je paket kojim će Ministarstvo turizma ići prema Rynairu, rekao je Cappeli. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini