inicijativa Zaklade Ane Rukavina

Grad Pula domaćin akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U četvrtak, 28. rujna od 15 do 18 sati u Komunalnoj palači, u Sali za vjenčanja, Forum 1, Pula u suradnji s Gradom Pula, Zaklada Ana Rukavina će održati Akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Lijek je u nama je poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano preko 63.200 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu te nadu za život dobilo je 167 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Organizatori pozivaju sve građane da se odazovu humanoj akciji kojom se može spasiti život.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini