otvorena istraga

Besramna muljaža bivših direktora i "nadzornika" Uljanika: Podijelili 700.000 eura bonusa za neizgrađene brodove

| Autor: Orjana Antešić
Brodogradilište Uljanik (Snimio Milivoj Mijošek)

Brodogradilište Uljanik (Snimio Milivoj Mijošek)


Četiri godine nakon što je Uljanik završio u stečaju, otvorena je nova istraga zbog sumnji u niz dodatnih malverzacija. Ovog puta rješenje o provođenju istrage donijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Puli i to protiv devet okrivljenika, označenih kao rođenih 1968., 1955., 1954., 1960., 1960., 1961., 1947., 1979. i 1983. godine. Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Iz priopćenja ŽDO-a Pula uočljivo je da se prvi put, uz članove Uprave Uljanik grupe Giannija Rossandu, Veljka Grpca i Marinka Brgića, s istragom i potencijalnom optužnicom suočavaju i članovi Nadzornog odbora, i to zbog kriterija i načina na koji su se isplaćivali bonusi menadžerskoj vrhuški Uljanika.

Interna pravila

Prema pulskom Županijskom državnom odvjetništvu, tadašnjem predsjedniku Uprave Gianniju Rossandi i preostaloj dvojici, Brgiću i Grpcu, isplaćivane su godišnje nagrade na temelju internih pravila koja su – kako tvrdi pulsko tužiteljstvo – bila toliko lako ostvariva da za njih nije bilo opravdano isplaćivati bonuse. Kao primjer toga navodi se da su bonusi isplaćivani već na temelju ugovaranja novih poslova. Ne treba zaboraviti kako su se svojevremeno iz Uljanika, u vrijeme dok se klupko počelo odmotavati, a grupa financijski urušavati, hvalili ekstrapopunjenom knjigom narudžbi zbog koje je, pokazalo se na kraju, državni proračun ostao kraći za više stotina milijuna eura na račun protestiranih jamstava.

Pulsko tužiteljstvo oko te »sposobnosti« bivše Uljanikove vrhuške danas ima osnovanu sumnju da su Rossanda, Brgić i Grbac »od ožujka 2014. do kraja listopada 2018. godine zaključivali ugovore o gradnji brodova na način i s ciljem da zaključe što više ugovora o gradnji broda bez obzira na realne mogućnosti i kapacitete društava grupe, kao i da formalno započnu gradnju i time dođu do novca iz avansa ili kredita za pojedinu gradnju«. Navodi se da je u pitanju čak sedamnaest ugovora te da je znatan dio sredstava koji bi primili za svaku pojedinu gradnju zapravo korišten za podmirenje prethodno stvorenih dugova.

- Slijedom navedenog, osnovano se sumnja da su okrivljenici u tom razdoblju, na nivou grupe, pričinili štetu u vidu konsolidirano ostvarenog gubitka u poslovanju u ukupnom iznosu većem od 771 milijun eura, od čega su pravnoj osobi koju zastupaju pričinili štetu u vidu ostvarenog gubitka u poslovanju u ukupnom iznosu većem od 428 milijuna eura, zaključuje pulsko tužiteljstvo.

Visoke svote

Inkriminacija Nadzornog odbora, prema tužiteljstvu, seže u svibanj i lipanj 2013. godine. Nadzorni odbor s novim je članovima Uprave zaključio menadžerske ugovore kojima je, između ostalog, bilo određeno da osim bruto plaće, predsjednik uprave i članovi uprave imaju pravo, ovisno o ispunjenju utvrđenih kriterija, na isplatu godišnje nagrade u maksimalnom iznosu od dvanaest mjesečnih bruto plaća za predsjednika uprave, odnosno deset mjesečnih bruto plaća za članove uprave.

Tužiteljstvo smatra da ima osnove za sumnju da su članovi Nadzornog odbora kod definiranja kriterija za isplatu bonusa postupili upravo na prijedlog članova Uprave Uljanika koji su, kako je već navedeno, predlagali lako ostvarive kriterije za isplatu bonusa, a koji nisu bili takvi da bi zasluživali isplatu godišnjih nagrada, smatraju u ŽDO-u Pula. Članove Nadzornog odbora Uljanika sumnjiče da su prihvatili te kriterije, zanemarujući pritom da je Uprava vodila poslovanje na štetan način.

Prema onom što je utvrdilo tužiteljstvo, po proteku obračunskog razdoblja i ostvarenja nekog od zadanih ciljeva, na temelju odluke Nadzornog odbora članovima Uprave Uljanika isplaćen je bonus za tri godine, 2013., 2014. i 2015. godinu, i to u bruto iznosu od oko 621.142 eura, odnosno neto 343.088 eura.

Iduće inkriminirajuće razdoblje i odluke Nadzornog odbora Uljanika vezuju se za siječanj i veljaču 2017. godine. Tužiteljstvo »nadzornike« sumnjiči da su, i nakon izvješća same Uprave društva da zadani ciljevi za isplatu bonusa za 2016. godinu nisu ostvareni, ipak donijeli odluku kojom se Rossandi, Brgiću i Grpcu odobrava isplata trećine iznosa bonusa slijedom čega je, kako se sumnja, na njihove privatne račune isplaćeno ukupno 79.633 eura, odnosno u neto iznosu 47.116 eura.

Članovi Nadzornog odbora

Sredina svibnja 2013. godine vrijeme je kad Rossanda, Brgić i Grbac postaju članovi Uprave Uljanika, a mijenja se i sastav Nadzornog odbora. Prema onom što se može pronaći u sudskom registru, 14. svibnja provodi se upis novih članova NO-a, i to u sastavu Renata Kašnjar-Putar kao njegova predsjednica, Đino Šverko kao njezin zamjenik, Rajko Kutlača, uz Šverka drugi predstavnik iz redova radnika, dok su preostala dvojica članova Andrija Hren i Vladimir Žmak.

Čeka se početak suđenja

Bivši menadžment Uljanik grupe i ex Uljanik plovidbe još uvijek čekaju početak suđenja na Županisjkom sudu u Rijeci, a temeljem pravomoćne optužnice u kojoj ih se tereti za štetu od oko 120 milijuna eura.

Po primitku posebnog izvješća Policijske uprave primorsko-goranske, riječki ŽDO ujesen prošle godine službeno je otvorio još jednu istragu u čijem fokusu su tijekovi novca u procesu restrukturiranja »3. maja«. Obuhvaćeno je šestero osoba, koje se sumnjiči za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru, a šteta nastala tim kaznenim djelima procjenjuje se na više od 50 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater