PULSKA REGATA

10. Tivoli Mandrač kup: Tradicionalno ljetno izdanje igrokaza punih jedara

| Autor: Marcello Rosanda
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


"Lijepa je burica i regata je ispala zanimljiva svima, čak i obiteljski brodovi uspijevaju juriti. Izazovno je, dižu se jedra, vozi se 'leptir', dakle vjetar nam je u leđima. Sada smo pred otokom Andrija, na sredini regatnog polja, a išli smo brzinom od osam čvorova. Sve u svemu, jako lijepa pulska regata", kratko nam je komentirala predsjednica Jedriličarskog kluba Delfin Sanja Vale Čupić usred 10. Tivoli Mandrač kupa, regate međunarodnog karaktera koja se održala danas popodne u pulskoj luci.

Tradicionalno ljetno izdanje igrokaza punih jedara u pulskoj luci, regata Tivoli Mandrač kup u suradnji JK Delfin i SRD Tivoli Mandrač startala je oko 15 i 30 sati i imala rok završetka do 19. Inače, regata je dio manifestacije "Pula pod jedrima" kojom se promovira regatno jedrenje na krstašima u Puli kroz cijelu godinu.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Manifestacija sada broji svoju 2. godinu, a Tivoli Mandrač kup već 10 godina. Posjetitelji ili slučajni prolaznici mogli su pratiti regatu, ili barem dio nje, s kopna u blizini budući da je regata startala blizu lučice Mandrač. Jedrilo se uz otočić Andrija i marinu Polesana prema uvali Fižela - Muzilu gdje je plutala okretna bova te se vraćalo ispred marine ACI i RIječkog gata gdje je bila druga okretna bova. Slijedio je povratak prema Mandraču gdje su se sudionici ponovno okrenuli oko startne bove i nastavili još dva ili tri kruga ovisno o tipu jedrilice. Ispred Mandrača je bio i ulazak u cilj.

Naravno, regatne jurilice su jedrile dužu rutu, a cruising samo dva kruga. "Bliže i ljepše obali ne može", komentirala je Vale Čupić koja je još ranije pozivala sve koji imaju brod na jedra da se pridruže regati. Nakon regate uslijedio je program proglašenja u lučici Mandrač uz glazbeni program kojeg su pripremili umjetnici jedriličari sa Mandrača i JK Delfin. Organizatori se zahvaljuju Lučkoj upravi Pula, TZ Pula, tvrtkama AGD i ADRINAUT te svim medijima na podršci.

"Pristiglim turistima uljepšali smo doživljaj pulske luke sportskim takmičenjem na moru - regatom krstaša koja se boduje za Argonaut kup. Bilo je nešto manje od 40 plovila sa otprilike 100-tinjak jedriličara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, s djecom i odraslima na regatnim i family jedrilicama od sedam do 18 metara", kaže nam Vale Čupić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum