ove godine upisuje se 371 dijete

Puli uskoro dva nova vrtića  

Privremena lista trebala bi biti objavljena idući utorak. Roditelji mogu dostaviti prigovor na rezultate bodovanja upravnom vijeću vrtića koji je odabran kao prvi izbor u roku od pet dana od objave liste

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Foto Cropix/Božidar Vukičević)

Ilustracija (Foto Cropix/Božidar Vukičević)


Idućeg utorka trebala bi biti objavljena privremena lista djece upisane u predškolske ustanove - vrtiće i jaslice, a tad će se znati i ukupan broj prijavljenih. Rezultati bodovanja bit će objavljeni na oglasnim pločama dječjih vrtića, službenim web stranicama dječjih vrtića te službenim web stranicama Grada Pule. Roditelji mogu izjaviti prigovor na rezultate bodovanja u roku od pet dana od objave privremene liste. Prigovor se podnosi upravnom vijeću dječjeg vrtića koji je odabran kao prvi izbor.

Ove godine 46 mjesta više nego lani

Nakon isteka roka za podnošenje prigovora i donošenje odluka po prigovorima, nadležno povjerenstvo utvrđuje listu reda prvenstva upisa u dječji vrtić (konačna lista) koja će biti objavljena na oglasnim pločama dječjih vrtića i njihovim web stranicama, kao i na službenim web stranicama Grada Pule. U slučaju potrebe, najčešće radi dodatnog utvrđivanja potreba djeteta, tijekom provođenja upisa povjerenstvo će na razgovor pozvati roditelje i dijete.

Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog djela za društvene djelatnosti, kaže da je, prema podacima kojima raspolaže ovaj odjel, lani bilo manje novorođene djece u odnosu na 2021. godinu koja je bila pravi baby boom.

- Ove je godine 371 slobodno mjesto za upis u vrtić, za razliku od lanjskih 325. Sva djeca koja zadovolje uvjete i kriterije te skupe deset bodova budu upisana. Ne budu sva djeca upisana u željeni vrtić budući da uvijek postoje vrtići koje roditelji preferiraju, a to se ne može maksimalno ispoštovati jer je nemoguće. Uvjetno rečeno, problem nastane kod djece koja navršavaju godinu dana nakon 1. rujna te se njihovi roditelji javljaju naknadno, nakon što djeca navrše tu dob. Logično je da tijekom upisa takvo dijete ne zadovoljava tražene uvjete pa se roditelji javljaju tijekom pedagoške godine, ovisno o pojedinom slučaju. Dijete tada bude upisano u vrtić u kojem u tom trenutku ima mjesta, objašnjava Sokolov.

Roditelji dobivaju bodove, između ostalog, i na osnovu prebivališta na području Pule, činjenice da su oba roditelja zaposlena, a dijete mora imati navršenih godinu dana. Odluka o tome da oba roditelja moraju biti zaposlena donesena je temeljem Pravilnika o upisu, na nivou lokalne samouprave.

Prednost djeci zaposlenih roditelja

- Događaju se situacije da nam se roditelji jave, kad oboje nisu zaposleni, a mi ih o svemu informiramo. Intencija je da se vrtić omogući djetetu u potrebi, onome čija oba roditelja rade jer je pretpostavka da kad roditelj ide na razgovor za posao da će uspjeti pronaći nekoga tko će mu pričuvati dijete. Poanta je da, ako je roditelj doma, da je dijete s njime. Ako oba roditelja rade, to dijete ima prednost pred ovim drugim djetetom. Morali smo napraviti nekakve kriterije pri upisu. U trenutku upisa sve je u sustavu, a on se ne može izigrati jer bodovi neće biti dovoljni da se prijeđe bodovni prag. U trenutku kad se nezaposleni roditelj zaposli, steći će uvjete, aplicirat će za upis djeteta u vrtić i dijete će biti upisano ondje gdje ima slobodnog mjesta, objašnjava Sokolov. Po njoj, nije važno u koje doba godine se roditelj uspije zaposliti. "Važno je da roditelj tada podnese zahtjev za subvenciju, odnosno da se nađe slobodno mjesto u vrtiću, a takvih mjesta ipak bude, premda nije sve tako jednostavno, kaže.

- Svake godine ima problema, pa smo ih imali i ove. Sva su vrtićka mjesta bila popunjena, a prvi put prošle godine bila je velika navala. Znali smo da moramo nešto poduzeti, da moramo podizati pedagoški standard te smo zato krenuli u izgradnju novog vrtića na Valmadama koji će imati deset skupina, kao i u dogradnju postojećeg DV-a Pula, u kojem ćemo dobiti prostora za još dvije skupine, a to nam je jako važno. Novi vrtić neće biti sutra, ali bit će kroz neko vrijeme. Također, revidiramo i projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića u MO-u Sv. Polikarp - Sisplac koji bi bio nešto manji - za šest skupina, Međutim, također nam je jako važno da razmišljamo o širenju mreže postojećih vrtića jer se pokazalo da nema slobodnih mjesta. Želimo da sva djeca imaju mjesta u vrtiću i da ne ostaju neupisana. Za sada smo uspjeli kroz suradnju i u dogovoru s privatnim vrtićima koliko - toliko zadovoljiti te potrebe, međutim, znamo da to nije dovoljno i da moramo nadograđivati naš gradski sustav vrtića, zaključuje Ivana Sokolov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum