Zabrinjavajuće!

Depopulacija kuca na vrata jednog istarskog grada. Odnos umrlih i rođenih je poražavajući

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ilustracija (Unsplashed)

Ilustracija (Unsplashed)


 Na posljednjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen dokument Slika zdravlja grada Pule 2022. koji služi kao instrument za poboljšanje zdravlja građanstva. Možda i najvažniji podatak koji sadrži je onaj da se Pula, kao i nekoliko drugih istarskih gradova i mjesta, suočava sa snažnom depopulacijom.
Naime, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, Pula bilježi 52.220 stanovnika, odnosno 9,1 posto manje stanovništva (5.240 građana manje) u odnosu na popis iz 2011. godine, kada je u Puli živjelo 57.460 ljudi, objasnila je liječnica Danijela Lazarić-Zec iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, autor Slike zdravlja.

Ukazala je i na činjenicu da starije osobe čine 25,2 posto stanovnika, što Pulu svrstava u gradove s vrlo starim stanovništvom i stavlja na treće mjesto po udjelu starih osoba među istarskim gradovima, iza Labina i Novigrada. To, ističe, ne čudi s obzirom da oni pripadaju "baby boom" generaciji, koja se odnosi na rođene od 1945. do 1965. godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater