"gradska vijećnica to ne pamti"

Pulski Možemo poručio gradonačelniku Zoričiću da je neciviliziran, nepristojan i bahat

| Autor: Glas Istre
Dušica Radojčić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Dušica Radojčić (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Iz pulskog Možemo! danas su poslali priopćenje u kojem ističu da je jučerašnje ponašanje gradonačelnika Zoričića na sjednici Vijeća u gradskoj palači bilo necivilizirano i vrlo nepristojno.

"Ono što je nedopustivo jest da takvo ponašanje i vrijeđanje vijećnika, koje je gradonačelnlk počastio i izjavom "da su dotaknuli dno", predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski ne samo da nije zaustavila, niti sankcionirala, već nije ničim ni pokazala koliko je neprihvatljivo. Pulska gradska vijećnica ne pamti takve nekontrolirane izljeve bijesa jednog gradonačelnika.

Unatoč pokušajima gradonačelnika da nas uvuče u svoje krajnje neukusnu retoriku, ostat ćemo kulturni i profesionalni. Naš cilj je ponuditi građanima politiku i političare kakve zaslužuju i kojih se neće sramiti. Držimo se, stoga, činjenica - gradonačelnik obezvrjeđuje i odbacuje demokratske procedure i standarde, koji su teško izboreni.

Vijećnik Mirković podsjetio je na sjednici Zoričića da je uloga Gradskog vijeća da propituje rad gradonačelnika, a ne obrnuto, te da je obrnuto svojstveno autoritarnim sustavima.

Radojčić je na sinoćnjoj sjednici gradonačelniku ukazala na prekoračenje ovlasti uspostavom suradnje s gradom u inozemstvu bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća. Gradsko vijeće bi sigurno dalo suglasnost podršci ratom zahvaćenim ljudima i gradovima u Ukrajini. Ova zemlja i njeni ljudi bili su ratu. Znamo što to znači i znamo koliko znači pomoć. To nitko ne dovodi u pitanje. Gradonačelnik je to mogao i trebao učiniti u suradnji s Gradskim vijećem, na što ga obavezuje zakon i Statut Grada. On je, međutim, odlučio pregaziti ovlasti Gradskog vijeća, otići bez znanja Gradskog vijeća u Lavov i potpisati sporazum.

Iz toga razloga naša Dušica Radočić upućuje gradonačelniku sljedeće riječi:

"Kažu da se pravo lice neke osobe vidi tek kada joj daš vlast. Nažalost, Vaše se sinoć u potpunosti otkrilo. Ukoliko i stavimo na stranu Vašu nepristojnost i bahatost, ostaje ogoljeni zastrašujući stav da za Vas ne važe ni pravila ni zakoni, potvrđen i Vašom izjavom "ako sam prekoračio ovlasti, sretan sam zbog toga", kojom ste zaključili istup".

Prema svom običaju, kada mu se ukaže na grešku i prekoračenje ovlasti, gradonačelnik se brani napadom, predstavljajući sebe kao žrtvu.

"Vaša vika o posjetu Ukrajini i isticanje vlastite patnje na putovanju od par dana jer ste se vozili, citiram Vas, "14 sati automobilom", neumjesno je. Posjet ranjenim ukrajinskim vojnicima i posjet njihovom groblju sigurno je potresno iskustvo, ali nemojte kratki posjet prikazivati kao svoju žrtvu. Svrha Vašeg posjeta bila je vlastita promocija, a to ste pokazali i poklonivši gradonačelniku Lavova vlastitu knjigu, a ne neku primjereniju knjigu koja ima veze s Pulom. Na kraju - za razliku od Vas, gradonačelniče, nemam fotografije kako pomažem drugima. Nemam ih iz vrlo jednostavnog razloga - pomaganje drugima je čin nesebičnosti i ljudskosti koji se radi u tišini i bez kamera. Jer onaj tko to čini pred objektivom i javno ih objavljuje - trebao bi preispitati svoje shvaćanje morala", rekla je Radojčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater