putujući muzej na kotačima

Izložba " Blago jadranskog podmorja" u Puli do petka, tada seli u Umag i Poreč

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Blago jadranskog podmorja (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Blago jadranskog podmorja (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


U sklopu devetodnevne turneje, putujući muzej na kotačima, s izložbom "Blago jadranskog podmorja", danas je otvoren na pulskoj Rivi. Pokretna izložba o podmorju, smještena na atraktivnoj lokaciji kraj mora i nasuprot amfiteatra, u Puli će gostovati do petka 9. lipnja, kada seli u Umag, a zatim i u Poreč.

Gradski autobus tom je prilikom pretvoren u stanište ljuštura jadranskih školjkaša, morskih zvijezdi, oklopa rakova, bodljikaša i puževa. Mogu se ondje vidjeti i oklopi plemenitih periski, upozoravaju autori izložbe, najvećeg mediteranskog školjkaša, zakonom strogo zaštićene vrste, koja izumire za vrijeme našeg života.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a, napomenula je da je, uoči dana posvećenih moru, gostovanje ove jedinstvene mobilne izložbe dodatna vrijednost za grad Pulu, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste, osobito u periodu kada turistička sezona još nije na svom vrhuncu.

- Mi koji smo s mora, nas nije strah ni roniti ni istraživati podmorje. Mnogi gosti koji dođu nisu baš tako opušteni u moru i vjerujem da će im biti zanimljivo vidjeti što se nalazi u našem moru - školjke, spužve i sve ostalo što sadrži ova izložba u 12-metarskom autobusu, rekla je Cinkopan Korotaj.

Da je riječ o jedinstvenoj izložbi kakve nema nigdje u svijetu, potvrdila je i Doris Dajić, autorica projekta.

- To je izložba na kotačima, odnosno mali muzej unutar autobusa. Nije baš ni tako mali s obzirom da unutar njega imamo čak 225 eksponata i 60 vrsta pomno odabranih iz našeg Jadranskog mora. A osim što mogu vidjeti turistički sadržaj, mogu naučiti kako očuvati bioraznolikost koja je iz godine u godinu sve siromašnija, kazala je Doris dodajući da je njihova misija prvenstveno edukacija svih uzrasta, osobito vrtićaraca i školaraca. Istaknula je i da turneja koja je jučer ujutro započela u Puli, završava 15. lipnja, a pritom se zahvalila i poklonila suvenir direktorima turističkih zajednica u čijim će gradovima prezentirati svoju izložbu.

Incijator izložbe Dražen Dajić istaknuo je da su projekt pokrenuli 2019. godine, kao i da su ga na razini Europske unije zaštitili.
- Moram odmah reći da su kolege iz Italije, nekoliko znanstvenika koji su vidjeli izložbu, poželjeli da mi to njima prodamo. Međutim, mi smo naravno odbili jer je misija ovog projekta da obiđe cijelu Hrvatsku i da na taj način educira učenike osnovnih i srednjih škola, a da ljeti, u vrijeme turističke sezone, educira i same posjetitelje, odnosno turiste, o potrebi zaštite Jadranskog mora, rekao je Dražen.

Zadovoljstvo što su dio karavane koja iz Pule ide u Umag pa zatim u Poreč, izrazio je i Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga. Naime, u Umagu, na Trgu slobode, izložba će biti dostupna posjetiteljima 10., 11. i 12. lipnja, te u Poreču, u Uvali Peškera 13., 14. i 15. lipnja. Nenad Velenik, direktor porečke Turističke zajednice, kazao je da se rado pridružuju svim projektima koji se tiču ekologije.
- More je naš najvažniji resurs, od njega svi skupa živimo i moru se vraćamo, tako da veselimo se ovakvim projektima i neka ih bude što više, konstatirao je Velenik.


Podijeli: Facebook Twiter