O ZAPOŠLJAVAJU RANJIVIH SKUPINA

Župan Boris Miletić: Svaki pojedinac treba imati jednake šanse, ali kao društvo moramo osvijestiti potrebe

| Autor: Glas Istre
(Snimila Helga Može)

(Snimila Helga Može)


U Hotelu Park Plaza Histria održana je završna konferencija projekta "Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula", financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.

U uvodnom obraćanju načelnik Općine Marčana Predrag Pliško zahvalio je svim partnerima u projektu te izrazio veliko zadovoljstvo što je Općina Marčana bila nositelji ovog hvalevrijednog i važnog projekta.

"Zapošljavanje ranjivih skupina je u našem društvu još uvijek stigmatizirano, nepoznato i rijetko te smo ovim projektom doprinijeli u stvaranju pretpostavki za povećanje zapošljavanja osoba koje iz bilo kojeg razloga spadaju u ranjive skupine", rekao je načelnik Pliško.

Prilika za svakog pojedinca

Ovo je jedan od tri projekta financirana iz sredstava za Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula te je gradonačelnik Pule Filip Zoričić izrazio zadovoljstvo i važnost ovog projekta. Napomenuo je da će Grad Pula uvijek podržavati ovakve teme i dionicima koji rade važne stvari za grad.

Župan Boris Miletić podsjetio je da je ITU mehanizam pokrenut na nivou Europe kao mehanizam financiranja lokalnih samouprava i urbanih područja. Međutim, u Hrvatskoj je tada bilo zamišljeno da samo četiri grada imaju pravo kandidirati se, a to su bili Zagreb, Osijek, Rijeka i Split pa se najprije trebalo izboriti da i druga urbana središta imaju mogućnost koristiti blagodati EU fondova, posebice Socijalnog fonda koji sufinancira projekte u stopostotnom iznosu.

"Držim da svaki pojedinac u našoj zajednici treba imati jednake šanse, ali da isto tako kao društvo moramo osvijestiti koje potrebe postoje u našem društvu. Uvijek volim istaknuti da se kao društvo moramo pobrinuti za one naše najmlađe članove jer oni sami naprosto ne mogu, kao i za sugrađane treće životne dobi, koji su dali svoj doprinos tijekom svog životnog vijeka i trebamo im se na neki način odužiti. Treća kategorija o kojoj trebamo voditi brigu su osobe s posebnim potrebama i tu zajednica treba doista imati otvoreno srce i razmišljati kako im pružiti šansu. Iskustva govore da kada se pruži šansa, rezultati su puno veći od očekivanja. Upravo zato su Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske osnovali Zaštitnu radionicu Tekop Nova, ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom s ciljem pomoći ranjivim skupinama. I ovaj projekt je svakako hvalevrijedan jer pruža ono što je važno, a to je dati šansu da se svaki pojedinac može iskazati, ali bitno je imati tu priliku. Čestitam svima koji su sudjelovali i vjerujem da će i u perspektivi biti prostora za još ovakvih projekata", naglasio je istarski župan.

Putem video linka sudionicima se obratila i Marica Milić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, koja je podržala ovaj projekt.

Iskustva parterskih organizacija

Projekt je okupio pet udruga, jednu općinu i jednu zakladu. Svi zajedno provodili su aktivnosti koje mogu pomoći da se osobe, koje iz nekoga razloga jesu ranjive, zaposle. Projekt je predstavljen kroz iskustvo koje su iznijeli predstavnici partnerskih organizacija: Ivica Tolić i Alma Zulim iz Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Ozren Catela iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama, Snježana Raić iz Društva multiple skleroze Istarske županije te Jakov Benazić iz Općine Marčana.

Provedbom ovog projekta „zagreblo“ se u problematiku oko zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina te se pokazalo da je aktualiziranje te teme vrlo važno. Konferencija je okupila razne dionike: predstavnike stručnih institucija, civilnog sektora, poslodavce te pripadnike ranjivih skupina od kojih su se čule razne informacije i razmišljanja, kao i stručna znanja i preporuke na temu zapošljavanja ranjivih skupina.

Na konferenciji su sudjelovali renomirani stručnjaci i predstavnici različitih institucija. Nataša Mehanović iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula održala je izlaganje na temu „Srednjoškolsko obrazovanje kao preduvjet uspješnog uključivanja na tržište rada“, Marko Perkov iz udruge osoba s intelektualnim teškoćama prezentirao je izrađen program „Priprema poslodavaca za zapošljavanje osoba s invaliditetom“. Tijekom panela „Uključivanje osoba iz ranjivih skupina na tržište rada“ prezentirano je niz primjera dobre prakse: - Đeni Gobić Bravar i Vjekoslava Sošić Žuža iz Arheološkog muzeja Istre, Nataša Milohanović Iz Centra za društveno poduzetništvo, Zuzana Hoti Radolović i Silvija Mulaček iz Društva za osobe s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Danijela Kasumović-Maružin pokretačica Društvenog poduzeća Punkt, Davorka Rakić pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i Jelena Vuković Istarskih domova zdravlja te Jakov Cipurić koji je iznio svoj primjer zapošljavanja u Zakladi Istara kao mlada zaposlena osoba bez radnog iskustva.

Tematski okrugli stol

U sklopu projekta izrađen je Priručnik za radne asistente koji je prezentirala Danijela Kasumović-Maružin iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula. Djurdjica Hribar iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka imala je kratko izlaganje "Uloga centra za profesionalnu rehabilitaciju pri zapošljavanju OSI", dok su Natalija Krajnović i Mira Pekeč-Knežević iz Ureda pravobraniteljice za OSI održale su izlaganje na temu "Raskorak Konvencije i prakse, prema iskustvu Pravobranitelja za OSI".

Na kraju konferencije održan je okrugli stol na temu "Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina". Sudionici okruglog stola bili su: Natalija Krajnović i Mira Pekeč-Knežević (Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom), Đurđica Hribar (Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka), Višnja Popović (Škola za odgoj i obrazovanje Pula), Danijela Kasumović-Maružin (Škola za odgoj i obrazovanje Pula), Elena Božac Čujić (Istarska županija), Ozren Catela (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama), Marko Perkov (Udruga osoba s intelektualnim teškoćama), Nataša Milohanović (Centar za društveno poduzetništvo), Alma Zulim, (Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije), Snježana Raić (Društvo multiple skleroze Istarske županije).

Kroz zajednički razgovor raspravljalo se o potencijalnim budućim potrebama ranjivih skupina i projektima te aktivnostima koje se svakako trebaju nastaviti i nakon završetka ovog projekta a sve u cilju boljeg i učinkovitijeg zapošljavanja ranjivih skupina.

Projekt ukupne vrijednosti 2.201.232 kuna u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater