Đir po pulskoj tržnici

"Pa skupo je, ali je zato roba bolje kvalitete nego u šoping centrima"

| Autor: Jasna ORLIĆ
Pulska tržniac (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Pulska tržniac (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Jučer smo obišli pulsku tržnicu i pitali kupce za komentar cijene srdele.

Milivoj Radonić veli - to vam je kao i s trešnjama. Prve su najskuplje. Obično kupujem drugu ribu, kaže. Srdela je onako malo usput, za promjenu.

"Cijena je u redu, a srdele su lijepe veličine", komentirala je Adela Božić, koja se uželjela male plave ribe i spremit će je na gradele, jer joj je tako lakše, veli uz osmijeh.

Kada je veći muving na ribarnici, a to je najčešće s pojavom srdela, uobičajeno je i više kupaca na zelenoj tržnici. Ali, ne i jučer. Turisti su još rijetka vrsta na markatu, a kupci još uvijek pretežno umirovljenici. Takav je i promet, usporen, umirovljenički, više ćakula, manje prodaje.

Na štandovima se zeleni mlado povrće po "mladim" cijenama: grašak od 6 do 7 eura, bob 4, mladi krumpir 2, mlada kapula 5, stara 2 i 2,5 eura, salata oko 3, tikvice 4, kelj 2, mahune 6, pomidori 3,5, krastavci 3, jedan češnjak jedan euro. Trešnje su još uvijek na svom vrhuncu od 8 eura za kilogram, jagode oko 7, marelice 6 eura.

Je li skupo, pitam kupce. "Pa skupo je, ali je zato roba bolje kvalitete nego u šoping centrima, veli Ivanka."Kupim manje, ali ovo je ipak domaće. Odlazim uvijek kod istih žena koje prodaju domaće."

Kako znati tko ima domaće, pitamo prodavačicu. Ukoliko danas imate jednu vrstu povrća, isto to imate i sutra, pojašnjava jedna prodavačica koja želi ostati anonimna. Pa vidite da na mom štandu još nije bilo pomidora ove godine. Prodajem samo ono što se kod nas uzgoji, domaće, dodaje ona.

Kad je riječ o cijenama povrća i voća, prodavači ih uspoređuju s troškovima najma štanda.

- Plaćamo jako puno najamnina. Samo danas platila sam 12 eura za ova dva stola, kaže druga prodavačica. Osim toga, mjesečni najam dva stola je 62 eura, a 185 eura nam je štand koji smo iznajmili.

Pored toga još 29 eura plaćamo smeće koje same metemo. Svaki mjesec potrošim 650 eura za štand i dva stol. Katastrofa. To treba zaraditi. Do 8 sati moramo završiti s dostavom. Kupaca je malo. Na tržnicu dolaze samo oni koji su naučeni dolaziti. Mladi idu u centre. Jedino ih ljeti izvlače turisti, kaže.

Na štandu Albina Mihovilovića pronalazimo pravu domaću robu i jednu staru domaću namirnicu. Pored boba po 4 eura za kilogram i češnjaka tu su i paski, mladi izdanci česna. Spremaju se slično kao i šparuge s jajima, s time da ih je dobro blanširati prije pripreme na tavi s jajima. Za one koji vole okus češnjaka, to je stara domaća delicija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter