PRVA JAVNA TRIBINA GRAĐANSKE INICIJATIVE PROTIV SJEČE

Grmovšek: Uklanjanjem nekoliko stabala na Giardinima ugrozili ste sve ostale

Na visinama se stabla oslanjaju jedna na druge kada puše vjetar. Sada kada ste im uklonili oslonce poremetila se njihova statika i stabla će zbog toga patiti, naglasila je Grmovšek osvrćući se na problem uklanjanja stabala sa pulskih Giardina

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Arhiva

Arhiva


- U Sloveniji su veliki gradovi pristupili izradi nekoliko zelenih katastara i svaki put su poboljšali stari, a u Puli niste napravili još niti prvi. Pozivam vas da s time krenete što prije i da napravite pravilnik o obrezivanju stabala, rekla je Tanja Grmovšek iz Maribora, diplomirana inženjerka šumarstva na Sveučilištu u Ljubljani I specijalizirana za urbano šumarstvo, arborikulturu i jedna od najstručnijih osoba iz područja arboristike. Poručila je to na prvoj javnoj tribini pulske građanske inicijative Protiv sječe održanoj na FET-u "Dr Mijo Mirković" u srijedu navečer. Iznijela je da se u Škofiji Loki svake godine popiše 200 stabala te da su u proteklih pet godina popisali 1.000 stabala.

- U Sloveniji se građani uključuju u ovu tematiku jer mogu predlagati gdje žele posaditi stabla, ali je i kod nas problem što bi svi htjeli više stabla u gradovima, ali ne pred svojom kućom, naglasila je Grmovšek. Osvrćući se na problem uklanjanja stabala s pulskih Giardina rekla je da će sada biti ugrožena preostalo drveće jer se na visinama stabla oslanjaju jedna na druge kada piše vjetar.

- Sada kada ste im uklonili oslonce poremetila se njihova statika i stabla će zbog toga patiti, naglasila je Grmovšek.

Petar Ćurić iz građanske inicijative Protiv sječe pozvao je Puljane da na gandijevski miran način sprečavaju daljnje rušenje stabala te naglasio da Puljani nisu zadovoljni načinom održavanja povijesnih stabala u Puli i nisu zadovoljni sa ljudima koji su na tim poslovima radili.

Prisutni u publici požalili su se na dosadašnji odnos investitora prema stablima. Rekli su da je u Ližnjanu građevinar otpilio hrast star 200 godina i da nije bilo nikakvih posljedica zbog toga, a kada su tražili objašnjenje u Općini rečeno im je da to nije njihova nadležnost. Naveden je i slučaj Grada Umaga gdje gradonačelnik naručuje uklanjanje stabala bez ikakvih pisanih tragova.

Tatjana Mandić Bulić, rukovoditeljica djelatnosti Hortikultura u Herculanei je rekla da se odnos prema stablima regulira odlukom o komunalnom redu i da ona definira djelovanje Grada i investitora u slučaju uklanjanja stabala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of