CURE NA ZADATKU

Zara, Zita i Ksena čuvaju Zračnu luku Pula od galebova i svoj posao obavljaju sjajno!

Ne pitaju za plaću, božićnicu niti regres. Važne su im dobra hrana i igra kroz koju odrađuju svoj svakodnevni posao - pomažu u sigurnosti zračnog prometa. Glavni zadatak im je tjeranje galebova i drugih ptica s piste i okolnih površina. Ptice su nepoželjne u blizini polijetanja i slijetanja zrakoplova radi opasnosti od sudara s avionom

| Autor: Jasna ORLIĆ
Zračna luka Pula (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Zračna luka Pula (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Zara, Zita i Ksena tri su zaposlenice pulske Zračne luke. Pametne, brze, zgodne, svakog dana revno obavljaju svoje dnevne zadatke. Ne pitaju za plaću, božićnicu niti regres. Važne su im dobra hrana i igra kroz koju odrađuju svoj svakodnevni posao - pomažu u sigurnosti zračnog prometa. Glavni zadatak im je tjeranje galebova i drugih ptica s piste i okolnih površina. Ptice su nepoželjne u blizini polijetanja i slijetanja zrakoplova radi opasnosti od sudara s avionom.

Danijel Bošković iz tvrtke Securitas Hrvatska "poslovođa" je i trener četveronožnih pomagača. Odlično ih je utrenirao, a tim se poslom bavi već 16 godina. Ovo je već treći naraštaj dresiranih pasa koji su aktivi na pulskom aerodromu.

Zara, Zita i Ksena (snimio Milivoj MIJOŠEK)Zara, Zita i Ksena (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Mladi psi pasmine border coli, starosti tek godinu i pol, reagiraju na svaku njegovu naredbu, i to odmah. Ne kaže se bez razloga za njih da su najpametniji psi, a ovi su k tome i poslušni. Onako malene rastom, težine oko 15 kilograma, ove tri ženkice na naredbu lete kao strijele, fokusirane na zadatak ili lopticu koju im trener dobacuje. Predivno ih je gledati. Sve je to za kujice zapravo igra. Sretne su kad su vani, a njihov je teren gdje mogu trčati, pista i okolna površina pulskog aerodroma, sigurno najveći u gradu. Rasa border coli poznata je po tome što ih treba puno istrčavati. To im ovdje sigurno ne nedostaje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter