IDEMO SPASITI TAJ MLADI ŽIVOT!

Pulski junak Branislav Danevski pokrenuo humanitarnu akciju za mladića iz Štinjana kojem je hitno potrebna operacija

Danevski je nedavno u poznatoj pulskoj galeriji Makina izložio svoje podvodne fotografije, koje idući tjedan idu na aukciju. Sav prikupljeni prihod donirat će za operaciju. Osim kupnjom fotografija, pomoći se može i dobrovoljnim prilozima na žiro račun HR6723900013102291174

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Branislav Danevski poziva na uključivanje u prikupljanje novca za Ivana Ivkovića (Snimio Milivoj Mijošek)

Branislav Danevski poziva na uključivanje u prikupljanje novca za Ivana Ivkovića (Snimio Milivoj Mijošek)


Ivanu Ivkoviću, 20-godišnjaku iz Štinjana, hitno je potrebna operacija srca. Riječ je o mladiću koji je do prije tri-četiri godine bio sportaš, nogometaš. Jedan dan je pao na treningu i od tada počinje njegova priča.

Operacija se treba provesti u Švicarskoj, a cijena nije mala. Stoga se za Ivana prikupljaju sredstva, što je inicirao Branislav Danevski, poznati pulski fotografi i ronilac, dobitnik prošlogodišnje Plave vrpce za spašavanje dviju žena koje su ostale u moru ispod prevrnute jedrilice 17 milja od Pule.

Danevski je nedavno u poznatoj pulskoj galeriji Makina izložio svoje podvodne fotografije, koje idući tjedan idu na aukciju. Sav prikupljeni prihod donirat će Ivanu za operaciju.

Akcija se već širi

- Sve 33 fotografije idu na aukciju. Pokušao bih na taj način barem dio potrebnog prihoda staviti na Ivanov račun. S kolegama roniocima već sam prikupio prvih stotinjak eura za ovu svrhu, kaže Danevski.

Osim kupnjom fotografija, u akciju se može uključiti svatko dobrovoljnim prilozima. Sama aukcija obavit će se po sustavu "tko da više, dobiva fotografiju".

- Riječ je o tome da se spašava mladi život! Ja dajem kompletnu izložbu i uopće mi nije žao. Naći ću se i s gradonačelnikom da vidim može li i on nešto učiniti, ispričao je Danevski, dodavši da se ovih dana rješava i pitanje prostora za ovu akciju. Kako saznajemo, početna cijena fotografija bit će 150 eura.

Dio fotografija koje idu na aukciju (Snimio Duško Marušić Čiči)Dio fotografija koje idu na aukciju (Snimio Duško Marušić Čiči)

Danevski je dodao da mu se u Galeriji Makina, prilikom razgledavanja izložbe, već obratio jedan bračni par sa željom za kupnju fotografije, ali on im je objasnio da je ne može prodati jer pokreće aukciju.

- Kad sam im ispričao o čemu je točno riječ, odmah su me pitali kada će biti aukcija. Rekao sam im da će se to dogoditi u narednih pet do sedam dana. Dakle, prva informacija je već krenula, ali želimo medijski potaknuti građane da sudjeluju. Imamo nekoliko dana za napraviti sve što treba, najavljuje Danevski.

Klinika u Zürichu

Ivanu Ivkoviću se, potvrđuje Danevski, prije nekoliko godina, nakon pada na jednom treningu, ozbiljno narušilo zdravstveno stanje, pa je zbog toga obavio i nebrojene pretrage. One su ga, kaže Danevski, dovele i do klinike u Zürichu, gdje je odmah ustanovljeno da bi trebao pristupiti hitnoj operaciji srca.  

- Samo jedan liječnik u Zürichu radi tu vrstu operacija, odnosno tu vrstu kardiološkog zahvata, kaže Danevski, navodeći da je riječ o Omeru Xhemailiju, ravnatelju Sveučilišne klinike za kardiokirurgiju u Zürichu.

Fotografija dolaska Danevskog na mjesto prevrtanja brodice, koja je obišla HrvatskuFotografija dolaska Danevskog na mjesto prevrtanja brodice, koja je obišla Hrvatsku

Početni troškovi ovakvih operacija kreću se oko 50 tisuća eura, no bez obzira na konačan iznos, Danevski naglašava važnost sudjelovanja u ovoj humanitarnoj priči.

- Mislim da imam priliku napraviti nešto stvarno dobro i, nakon svih spašavanja, angažirati se oko još jednog. Idemo naprijed, mladi život je u pitanju, idemo ga spasiti. Ima nas toliko tisuća pa da svatko uplati dio, učinili smo puno, rekao je Danevski.  

Podaci za uplatu

Uplate se vrše na žiro račun HR6723900013102291174, Ivan Ivković, Puntižela 69, Pula, Hrvatska poštanska banka. Opis uplate: "Srce za Ivana".

Posljednje vijesti koje smo saznali jučer predvečer su da je akcija nazvana "Srce za Ivana" te da će svoj doprinos dati i Nogometni klub Istra 1961 s navijačima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter