Briga o zelenom

U Puli će se konačno znati u kakvom su stanju sve zelene površine u gradu. Popisat će se i stara, stoljetna stabla

Katastar, čija je izrada počela lanjskog prosinca, sadržavat će pregled lokacija potrošača, parkovnih i zelenih površina (cvjetnjaci, travnjaci, stabla, živice) i sustava za zalijevanje, klupe i stolove, navode iz Uprave Herculanee

| Autor: Mirjana Vermezović Ivanović
Ilustracija (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Ilustracija (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Nakon što je pokretač Građanske inicijative Protiv sječe Petar Ćurić prizvao Herculaneu zbog manjkavih odgovora o stoljetnim stablima te pozvao direktora ovog društva Robija Fuarta da podnese ostavku ukoliko se utvrdi da je govorio neistinu vezanu uz osnivanje Zelenog katastra, Uprava Herculanee jučer je u priopćenju potvrdila da je - počeo proces izrade tog dokumenta u kojem će, uz ostalo, biti popisana stara, stoljetna stabla.

"Projekt izrade Zelenog katastra Herculanea je započela krajem 2022. godine izradom projektnog zadatka, traženjem ponuda te ugovaranjem usluge u sklopu koje će biti provedena implementacija geoinformacijskog sustava (GIS) i unos

postojećih podataka, a sama izrada platforme započela je u siječnju ove godine te je u tijeku unošenje svih relevantnih podataka.

Zeleni katastar sadrži uobičajene podloge (DOF, katastar, katastarske općine, ortofoto) područja južne Istre, odnosno Pule i okolnih općina koje su obuhvaćene uslugama Herculanee. Navedeni katastar pružat će pregled lokacija potrošača, pregled parkovnih i zelenih površina (cvjetnjaci, travnjaci, stabla i živice) i sustava za zalijevanje, klupe i stolove, a bit će istaknute posebne točke interesa s detaljima koje održava Herculanea", navode iz Uprave ovog poduzeća.

Nadalje, napominju da će pregled javnih površina sadržavati i segment koji je vezan uz odvajanje otpada pa će tako putem navedene platforme biti obilježene sve lokacije košara za smeće, spremnici za skupljanje otpada (podzemni, polupodzemni i specijalni), građevine za gospodarenje otpadom, područja odvoza otpada, površine na održavanju ručnog i strojnog pometanja.

Uz navedeno, radi sveobuhvatne i kvalitetne provedbe projekta, ovog je ožujka tvrtka zaključila ugovor o usluzi terenskog panoramskog fotografiranja javnih zelenih površina te njihovu 3D vizualizaciju koja će omogućiti praćenje promjena stanja u vremenu i tako doprinijeti očuvanju okoliša, kao i prevenciji te saniranju nedozvoljenih aktivnosti. Navedena aktivnost provest će se idućeg mjeseca pa će se i na taj ovaj način unaprijediti cjelokupan sustav praćenja te omogućiti kvalitetan uvid u trenutno stanje zelenih površina u Puli.

"Uz sve dosadašnje Herculaneine napore, inovativne projekte i aktivnosti odgovornog te sustavnog upravljanja javnim zelenim površinama, Zeleni katastar je dodatan korak kojim Grad i Herculanea pokazuju dosljednost i ozbiljnost pristupa brizi o zelenijoj sadašnjosti i budućnosti", navode iz pulskog komunalca.

Navode nadalje da kao javno komunalno poduzeće, sve svoje poslovne aktivnosti provode u skladu s propisima te o njima informiraju nadležna tijela i javnost. "Tako je i u slučaju aktivnosti na području Giardina zainteresirana javnost bila sustavno i kontinuirano informirana o svim detaljima (sječe stabala, op. a.) u više navrata. Ovim putem ponavljamo da Herculanea u skladu s godišnjim planovima i programima održavanja javno-zelenih površina Pule, u suradnji s nadležnim tijelima Grada, a uz podršku stručnjaka iz svih relevantnih domena, kontinuirano uređuje i održava javne zelene površine. Uz brigu o okolišu, bioraznolikosti i javnim zelenim površinama, u fokusu rada Herculanee je i podizanje kvalitete življenja u Puli. Odgovornim upravljanjem tvrtka sustavno brine o zaštiti građana te javne i privatne imovine", napominju u Herculanei. Ističu da to podrazumijeva i održavanje stabala.

"Sve aktivnosti na Giardinima provedene su u skladu s propisima te uz konzultiranje i angažman nadležnih tijela Grada Pule i relevantnih stručnjaka, prema čijim rješenjima i odlukama je Herculanea provela rezidbu stabala koja su bila u izrazito lošem stanju i ugrožavala su sigurnost prolaznika te javne i privatne imovine. Aktivnosti na Giardinima tek su dio sveobuhvatnog procesa kojim Herculanea u suradnji s Gradom, stručnjacima i drugim nadležnim tijelima nastoji očuvati i razvijati sve javne zelene površine koje se nalaze na području grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini