RADIONICA ZORANA VAKULE

Pulska djeca znaju zašto se prvo vidi sijevanje munje, a tek onda se čuje grom. Znate li i vi?

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


"Vidi li se prvo sijevanje munje ili se prvo čuje grmljavina", upitao je djecu poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula na jutrošnjem predstavljanju svoje četiri slikovnice iz serijala pod nazivom "Vremenaste priče".

Radionica s djecom, od kojih je većina bila predškolskog uzrasta, održana je u sklopu programa Subotom u knjižnici na Odjelu za djecu i mlade pulske Gradske knjižnice i čitaonice.

Na pitanje svih pitanja velik broj djece dobro je znao odgovor da se prvo vidi sijevanje, a tek se onda čuje grmljavina, budući da je brzina svjetlosti puno veća od brzine zvuka.

Jedan dječak dodao je kako je on naučio da treba brojati oko pet sekundi nakon bljeska munje i onda slijedi grmljavina.

Vrlo zabavnim, a istovremeno edukativnim pristupom, Vakula je mališanima i njihovim roditeljima predstavio svoje zanimljive slikovnice Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta i Pahuljasta i približio im brojne meteorološke termine. Zanimalo ih je štošta, a nerijetko su i sami htjeli dati odgovor ili ispričati kako su oni doživjeli neku meteorološku pojavu.

Na pitanje kako se zove veliki crni oblak, djeca su zajedno s Vakulom uglas slovkala - Ku mu lo nim bus! A dobro im je poznato i da, kada se nad njima uzdigne ovaj gusti i debeli oblak olovno sive boje, najbolje se skloniti u kuću, ili, pak, u automobil. Saznali su i što je vjetar, može li on imati miris i boju, kakav je, služi li čemu i koje sve vrste vjetrova postoje. Zanimljivo im je bilo čuti i kako nastaje tornado, a još interesantnija klincima je bila informacija da on može usisati i u zrak podignuti manje ribe iz mora.

Ovom se radionicom dao značaj Svjetskom danu meteorologije koji se obilježava 23. ožujka, na dan kada je 1950. godine službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter