OTVOREN PARK ANNE FRANK

Plenković: "U Puli će rasti drvo kestena, kako je raslo i ispred kuće Anne Frank. Ovakve simbolične geste jako su važne za podizanje svijesti kod mladih generacija"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Inicijativa da se u Puli otvori park posvećen Anne Frank, jednom od simbola svjetske borbe protiv fašizma, deskriminacije i ostalog zla, pokrenuta je za posjeta gradonačelnika Filipa Zoričića Nizozemskoj.

Iako je rođena u Njemačkoj, Anne Frank je veći dio života provela u Amsterdamu, a tamo se i skrivala sa svojom obitelji dvije godine pišući dnevnik, prije nego ih je Gestapo pronašao 1944.

Današnjem otvorenju Parka Anne Frank na Punti prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je rekao da je inicijativa ispravan potez na lokalnoj razini, s velikim globalnim dometom.

"Činjenica da Grad Pula danas samostalno organizira ovaj događaj, upravo na samom početku hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, koji je počeo početkom ovog mjeseca, jedna je sjajna i komplementarna aktivnost i vijest", istaknuo je Plenković.

Dodao je da je Anne Frank simbol progona i stravičnog genocida nad Židovima u Drugom svjetskom ratu.

"U Puli će rasti drvo kestena, kako je raslo i ispred kuće Anne Frank u Amsterdamu. Ovakve simbolične geste jako su važne za podizanje svijesti kod mladih generacija", poručio je premijer.

"Danas je predivan dan za naš grad, a usudit ću se reći i za Hrvatsku. Danas šaljemo važnu poruku koja bi trebala odjeknuti i ovdje i nadalje glasno progovarati. Otvaranje Parka Anne Frank nije samo slika Pule i smjera u kojem grad i društvo trebaju ići, nego nas poruke koje danas šaljemo moraju osvijestiti koliko smo mali i prolazni i kako smo pred naizgled slabim i nemoćnim, još slabiji i nemoćniji. Ti slabi i nemoćni, ali samo na sliku, su djevojčica Anne Frank i mladica kestena Anne Frank. Djevojčica skrivena od zla danas je simbol pobjede, a mladica kestena izrast će u snažno stablo unatoč svim neverama koje ga čekaju", istaknuo je između ostaloga u svom govoru pulski gradonačelnik Filip Zoričić, napominjući da je to slika života upornosti, odricanja, vječnosti, mira i budućnosti svim generacijama.

Svečanosti je prisustvovao i veleposlanik Izraela Gary Koren, koji se osvrnuo na važnost čuvanja sjećanja na žrtve Holokausta i promišljanje o njemu kao jedan od glavnih prioriteta njegove države, a i ključnih prioriteta Hrvatske.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter