Dani otvorenih vrata Odjela neurologije OB Pula

Veliki broj građana odazvao se na testiranje pamćenja i snimanje krvnih žila

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Građanima je dostupan besplatan pregled (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Građanima je dostupan besplatan pregled (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


U organizaciji stručnog tima neurologa Opće bolnice Pula te medicinskih sestara i studenata preddiplomskog stručnog studija Sestrinstva Medicinskog fakulteta u Puli, danas su započeli Dani otvorenih vrata Odjela neurologije Opće bolnice Pula. Na taj način pulska neurologija obilježava 22. Tjedan mozga, tzv. Brain Awareness Week i to mnogobrojnim aktivnostima.

Prvoga dana su na programu bila testiranja za otkrivanje tegoba pamćenja odnosno mini mental test, ali i screening cerebrovaskularnih bolesti. Na ove su se postupke odazvali mnogobrojni građani koji su na taj način željeli otkriti u kakvom je stanju njihov kapacitet memoriranja i imaju li povećan rizik od bolesti.

Za color-doppler zadužen je i dr. Mauricio Juričić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Za color-doppler zadužen je i dr. Mauricio Juričić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

"Već oko 15 sati imali smo 40 pacijenata. Svi kolege neurolozi, medicinske sestre i studenti stručnog studija sestrinstva rade na osam punktova. Oni građani kod kojih smo testom i razgovorom dobili rezultat da posjeduju rizik za cerebrovaskularne bolesti, njima smo učinili color-dopler koji radi troje naših kolega", rekla je voditeljica odjela neurologije Opće bolnice Pula Dolores Janko-Labinac.

Dr. Dolores Janko-Labinac, voditeljica Odjela neurologije OB Pula (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Dr. Dolores Janko-Labinac, voditeljica Odjela neurologije OB Pula (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

 "Nismo znali koliko građana će doći, ali smo se za svaki slučaj organizirali da primimo veći broj, a odjednom ih je došlo 35. Uspjeli smo sve brzo riješiti", odgovorila je Janko-Labinac na upit o očekivanom broju građana.

 Mini mental test koncipiran je kao test od 30 pitanja, a obuhvaća, prema riječima voditeljice Janko-Labinac, provjeru stanja poput orijentacije i obrazaca ponavljanja riječi, čime se može detektirati poremećaj kratkotrajnog pamćenja, pažnja, računanje i memorija, govor i motorička aktivnost. "Popričali smo sa svakim građaninom i, ukoliko je test pokazao rezultat ispod 26 bodova, usmjerili smo ih koje dijagnostičke pretrage je potrebno ponovno učiniti", istaknula je Janko-Labinac dodavši da su građani bili zadovoljni.

Na osam punktova radi tim sastavljen od neurologa, medicinskih sestara i tehničara te studenata Studija sestrinstva  (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Na osam punktova radi tim sastavljen od neurologa, medicinskih sestara i tehničara te studenata Studija sestrinstva (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Za utorak su organizirani samostalni nastupi stručnjaka koji će se obratiti građanima, a riječ je o nastupima liječnika s Odjela neurologije pod vodstvom doktorice Dolores Janko-Labinac te voditelja Odjela psihijatrije doktora Ivice Šaina, na temu progresivne bolesti mozga Alzheimer.

Srijeda je rezervirana za stručna predavanja vodećih specijalista u području neurologije. O moždanom udaru govorit će specijalisti neurolozi Marijana Radić i Frederic-Ivan Silconi, na život s glavoboljom u svom će se predavanju osvrnuti Dolores Janko-Labinac, a na temu psihogenih neepileptičnih napadaja predavanje će održati Nevija Novak.  

Sva stručna predavanja toga dana održat će se u Velikoj dvorani Opće bolnice Pula u prizemlju zgrade Stacionara s početkom u 18 sati, a liječnici će nakon svojih izlaganja odgovarati na pitanja prisutnih građana.

Ulaz na sva događanja povodom Tjedna mozga u OB Pula je slobodan, a današnje testiranje traje do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini