završava lovostaj

Srdela nam stiže u ribarnice i na stolove. Poznato je kada

Ukoliko vremenske prilike to dozvole, plivarice mogu isploviti nakon ponoći s 15. na 16. veljače, kada završava zimski lovostaj na ove vrste. Inače, brodovi isplovljavaju znatno ranije u večernjim satima da bi došli do pozicija i našli ribu pa im ovaj kasni termin ne odgovara, kaže pulski ribar Silvio Licul

| Autor: Jasna Orlić
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Najranije u četvrtak ujutro u ribarnicama će se opet moći kupiti mala plava riba - srdele i inćuni. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, plivarice mogu isploviti nakon ponoći s 15. na 16. veljače, kada završava zimski lovostaj na ove vrste.

Inače, brodovi isplovljavaju znatno ranije u večernjim satima kako bi došli do pozicija i našli ribu pa im ovaj kasni termin ne odgovara, doznajemo od Silvia Licula, ribara iz Pule.

Neće biti jeftina

Stoga pretpostavlja da će prvog dana od prestanka lovostaja isploviti plivarice s Kvarnera koje su bliže pozicijama. Naravno, ukoliko ih ne spriječi loše vrijeme i jugo u najavi. Hoće li biti sretne ruke, doznat ćemo u četvrtak ujutro kada se mogući ulov nađe u prodaji i u Puli, gdje plasiraju svoj ulov.

Kupci su itekako željni srdela i inćuna kojih nije bilo u ribarnicama još otprije Božića. No, jeftinija, sitna plava riba, prvog dana prodaje vjerojatno neće biti tako jeftina kao inače s obzirom na veću potražnju. Ipak, zasigurno će obogatiti ponudu na pulskoj ribarnici koja je ove zime bila dosta oskudna.

Do 30 tona po plovilu

Razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom u 2022. godini počelo je 24. prosinca u 12 sati i potrajat će do 16. siječnja u 24 sata. U razdoblju od 16. do 28. veljače količina ulova svih vrsta ne smije premašiti 30 tona po plovilu, a svako plovilo koje obavlja ribolov plivaricom - srdelarom smije ostvariti ukupno najviše sedam ribolovnih dana.

Prema ovogodišnjem Pravilniku, smanjuje se i ukupni ulov sitne plave ribe svih plovila kojima je izdano odobrenje za ribolov plivaricom srdelarom. U 2023. godini ulov ne smije premašiti 51.735 tona. U 2022. godini ograničenje je bilo - 56.304 tone.

Malu plavu ribu možemo kupiti do kraja travnja jer cijeli svibanj opet nastupa vrijeme lovostaja i to zbog mrijesta inćuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of