NOVI PROSTOR KLUBA-KNJIŽARE GIARDINI 2

MALA SALA: Posve novi pulski prostor za kulturu, druženje uz knjige i - razgovore

Ožujak će biti naslovljen "550 nijansi žene", travanj donosi temu "Utopija i/ ili bunt", a dok će svibanj biti vezan uz "Radništvo naše nesvakidašnje", lipanj će uoči obljetničkog 70. Pulskog filmskog festivala biti posvećen sedmoj umjetnosti - filmu

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U vrlo ugodnoj atmosferi, punoj pozitivnih emocija, gdje su se ljudi, među policama knjiga ponovno susreli, družili, veselili se, u subotu je - točno u podne otvorena Mala sala Kluba-knjižare Giardini 2, novo mjesto za ljubitelje knjige, druženja, razgovora, prisjećanja, reminiscencija uz glazbu i kreativnost.

Magdalena Vodopija prisjetila se kada su otvarali knjižaru kod stare autobusne 18. studenog 1990., i kada je u biti i krenula ova divna pulska priča s knjigama, iz čega se kasnije izrodio i Sa(n)jam knjige u Istri, Monte Librić i drugi divni programi.

- Mala sala (tragično nestalog) Kluba Uljanik, bio je prostor u koji se zalazilo u bijegu od gužve i uvijek istih pop beatova, u kojem su se vodile rasprave na šanku koje nisu imale zaključka, mjesto u kojem naizgled nije bilo ničega, ali se u njemu uvijek nešto događalo. Iz želje za mjestom koje će nam pružiti isti osjećaj sigurnosti i spontanosti, u okviru Kluba & knjižare Giardini 2, ponovno smo stvorile Malu salu.

Susret nakon posla

To smo mjesto zamislile poput prostora za susret nakon posla, svojevrsni dopo lavoro, gdje će se moći čitati, listati knjige, novine, uz piće, uz razgovore, upoznati nove ljude sličnih interesa ili pak se iz svega toga mogu izroditi i novi interesi, proširiti vidici, a svaki mjesec održat će se i raznoliki tematski program, kazala je Helena Vodopija koja je uz Laru Osman Grganja, voditeljicu knjižare osmislila ovaj prostor te programe u ovome prostoru uz producenticu Nicol Rodić. Ovaj će prostor, koji je ukrašen stihovima Lucia Dalle, ali i Allena Ginsberga, te umjetnošću u širem smislu - od rukom ispisanih stihova, stranica iz knjiga, slika, stripova, biti otvoren od utorka do petka od 15 do 21, te subotom od 10 do 21 sat. Član toga kluba može se postati uz simboličnu članarinu od jednog eura te iskoristiti sve blagodati Male sale.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Brojne osobe iz javnog i kulturnog života prisustvovale su rođenju tog sasvim novog pulskog prostora, a samo otvorenje su glazbom uveličali DJ Sosa i DJ Puma.

- Mala sala nije Mala sala bez ljudi, Pula čezne za osjećajem pripadnosti, a htjeli smo ponuditi nešto novo, uzorom na Malu salu kluba Uljanik. Sama je ideja krenula netom nakon dovršenog Sa(n)jma knjige u Istri, svega par dana nakon Sajma, kada smo bili iscrpljeni, ali se rodila ta ideja i bacili smo se na posao, od gletanja, farbanja i osmišljavanja. Velika je tu uloga Nicol Rodić, žene zmaja, volonterke Lare Šterpin koja je napravila sjajan posao, a ne zaboravimo niti na sjajne Tina Kardaša i Valentinu Marzluft, koji su iznijeli veliki posao, a također su volonteri, kao i na genijalne bajkere Borana, Edu i Gerija iz kluba Twin Horn. Svakog mjeseca imat ćemo ovdje programe, za veljaču nam je tematska cjelina Apokalipsa, a Pula je u zimskim mjesecima školski primjer apokalipse. Za naše programe zadužena je divna ekipa mladih ljudi, Roberto Rauch, Igor Zenzerović i Tajana Ilić, kazala je Helena Vodopija, uz riječi pohvale za Laru Osman Grganja koja je napravila veliki posao u svemu tome.

Novi naslovi

Lara Osman Grganja kazala je da su knjižni prostor obogatili naslovima iz povijesti, filozofije, te teže nabavljivim i dostupnim naslovima, kao i djelima srpskih i talijanskih izdavača, te naslovima iz neizostavne Histrice. Za travanj je najavila otvorenje antikvarijata u ovome prostoru.

Treba mi svet/Otvoren za poglede/Otvoren za trčanje/I treba mi soba/Da primi pet hiljada ljudi/Sa dignutim čašama/Sa dignutim čašama. Mala sala je otvorena, kazala je Helena Vodopija otvorivši svečano prostor uz stihove EKV-a.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Helena Vodopija, Lara Osman Grganja i Nikol Rodić tri su mlade Puljanke dugogodišnje suradnice Sajma knjige u Istri koje su krenule u ovaj sasvim novi projekt. Cjelogodišnji program će svaki mjesec donositi novu temu o kojoj će se raspravljati kroz programe: Klub u Klubu, Book Club, Nova knjiga među krošnjama, Kviz među koricama. Ožujak će, najavile su, biti naslovljen "550 nijansi žene", travanj donosi temu "Utopija i/ ili bunt", a dok će svibanj biti vezan uz "Radništvo naše nesvakidašnje", lipanj će uoči obljetničkog 70. Pulskog filmskog festivala biti posvećen sedmoj umjetnosti - filmu.

Helena i Lara kazale su da im je želja da taj prostor prije svega sliči nekom starom salonu, nekadašnjim kultnim gradskim kavanama gdje su se ljudi družili i razgovarali

Helena navodi da planiraju krenuti i s radionicama pisanja, a prva pilot-radionica bit će vezana uz PR pisanje. Riječ je o Školi kreiranja i plasiranja medijskih sadržaja, koju će voditi Emir Imamović Pirke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter