PITANJE IZ MILIJUNAŠA POKRENULO RASPRAVU

Je li 1910. godine drugi najveći grad u Hrvatskoj bila Pula ili Rijeka?

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Pula (foto: Grad Pula) / Rijeka ( foto: CROPIX)

Pula (foto: Grad Pula) / Rijeka ( foto: CROPIX)


Ne stišavaju se reakcije nakon televizijskog nastupa kćeri Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva u vladama premijera Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor te bivšeg član Uprave Podravke. Podsjećamo da je u četvrtak, 26. siječnja emitiran kviz "Tko želi biti milijunaš?" kada je natjecateljica Ivana Polančec došla do iznosa od 18 tisuća eura i odgovarala na pitanje koje bi joj nagradni fond podebljalo na 34 tisuće.

Upitana je koji je grad, prema popisu iz 1910. godine, imao 57.755 stanovnika i bio drugi najveći na području današnje Hrvatske. Ponuđeni odgovori bili su: Split, Osijek, Pula i Varaždin. Natjecateljica je tada iskoristila džoker i upitala publiku za pomoć te izabrala onako kako su je uputili - Varaždin. Tako je glasalo čak 56 posto sudionika te emisije u studiju. No, točan odgovor bio je Pula, a za to nije glasao niti jedan posto publike. Stoga je natjecateljica otišla kući s osvojenom utješnom nagradom od pet tisuća eura.

Pula ili Rijeka?

Točno da je Pula 1910. godine bila najveća od svih navedenih gradova, mjereno brojem stanovnika. U tom pogledu HTV nije pogriješio. No, što ako je HTV izostavio jedan veliki hrvatski grad koji je tada bio veći od Pule, a manji od Zagreba? Tu dilemu ima naš čitatelj Marin Ravlić koji kaže da podatke o broju stanovnika Pule i Rijeke prati otkako je kao 16-godišnjak počeo raditi u Uljaniku i redovno čitao uljanikov Informator. Tamo je pronalazio podatak da je Pula bila treći grad po broju stanovnika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini