Edukacija građana

Kreni na radionicu o pravilnom postupanju s otpadom i reciklaži pa ostvari popust u Herculanei

| Autor: Glas Istre
Spremnici za reciklažu (Izvor: Grad Pula)

Spremnici za reciklažu (Izvor: Grad Pula)


Pulska Herculanea uz podršku Grada Pule nastavlja s provedbom sveobuhvatnog projekta
edukacije i informiranja građana i korisnika usluga, a koji je primarno usmjeren doprinosu
održivosti cjelokupnog sustava upravljanja otpadom. S tim ciljem Herculanea potpisala
je ugovor o suradnji s udrugom Zelena Istra, kao jednom od vodećih organizacija za zaštitu okoliša u Hrvatskoj s iskustvom rada tijekom više od 20 godina.


U sklopu suradnje provest će se niz edukativnih aktivnosti, među kojima je i 12 radionica na razne teme poput ponovne uporabe, popravaka kućanskih aparata, upcycling, kućno
kompostiranje i druge relevantne teme. Uz navedene radionice, koje će biti otvorene za sve zainteresirane građane, suradnjom je predviđeno i održavanje serije predavanja o pravilnom postupanju s otpadom. Kako bi se dodatno potaknulo korisnike usluga Herculanee na pohađanje spomenutih edukativnih radionica i predavanja, iz gradske komunalne tvrtke ističu kako će polaznici imati priliku ostvariti dodatne popuste na redovne usluge Herculanee.


"Ovim projektom želimo potaknuti naše korisnike, ali i sve naše sugrađanke i sugrađane svih dobnih uzrasta na odgovorno upravljanje otpadom te podići svijest o ovoj temi. Ujedno želimo korisnim i praktičnim savjetima pokazati koje su mogućnosti ponovne uporabe određene vrste otpada u našem svakodnevnom životu. Kao dodatni benefit za naše korisnike koji će prisustvovati edukacijama Herculanea će osigurati određene popuste na naše redovite usluge. Uz edukacije, dodatne popuste korisnici mogu osigurati ukoliko odlažu otpad na naša reciklaža dvorišta. Ovime jasno želimo pokazati da se ispravno odlaganje i osobni doprinos održivosti sustava upravljanja otpadom vrednuje i potiče", istaknuo je direktor Pula Herculanee Robi Fuart.


Sve edukativne aktivnosti projekta usmjerene su prije svega sprječavanju nastanka otpada što može imati direktan učinak na smanjenje količine otpada na odlagalištima, kao i pripremi za ponovnu upotrebu određenih proizvoda ili dijelova jednostavnim procesima čišćenja ili popravaka. Kroz programe edukacije korisnici će biti upoznati i s konkretnim savjetima za kvalitetno recikliranje različitih vrsta otpada.


Tijekom suradnje održat će se i jednodnevni Reuse Festival, na kojem je predviđeno predstavljanje lokalnih inicijativa koje se bave ovom tematikom. U sklopu festivala održat će se niz radionica za različite dobne uzraste, a posjetitelji će se moći upoznati s najboljim praksama iz Hrvatske i susjednih zemalja. Suradnjom Zelene Istre i Pula Herculanee predviđeno je održavanje edukativnih programa za učenike pulskih škola u za to

opremljenoj radioni - popravljaoni. Ondje će se školarci educirati o važnosti osiguravanja održivosti sustava gospodarenja otpadom te mogućnostima ponovnog korištenja različite vrste otpada. S aktivnostima projekta započet će se krajem siječnja, a njegovo trajanje predviđeno je tijekom čitave 2023. godine. O konkretnim terminima i aktivnostima Herculanea i Zelena Istra će pravodobno i redovito informirati sve zainteresirane građane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom