PREZENTACIJA U DNEVNOM BORAVKU ROJCA

Učinkovito uključivanje izbjeglica na lokalnoj razini

| Autor: Mladen RADIĆ
Mirjana Vergaš, Jan Kapić i Tijana Tešiha (Snimio Danilo Memedović)

Mirjana Vergaš, Jan Kapić i Tijana Tešiha (Snimio Danilo Memedović)


U Dnevnom boravku Rojca jučer je, u sklopu projekta "Izgradnja društva dobrodošlice", koji Udruga MI – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u Republici Hrvatskoj – UNHCR Hrvatska, održana prezentacija na temu integracije izbjeglica. Program se temelji na preporukama iz priručnika "Učinkovito uključivanje izbjeglica - Participativni pristupi za praktičare na lokalnoj razini" koji je naručio Regionalni ured za Europu UNHCR-a, a razvijen je u suradnji sa Skupinom za migracijsku politiku.

- Prezentacijom ovog priručnika želimo pomoći svim sudionicima u integraciji izbjeglica na nekom području da dobiju alate koji će omogućiti da kroz komunikaciju s izbjeglicama traže najbolje rješenje za njihovu inkluziju. Prezentacija ovog priručnika ide za tim da dijeleći najbolje prakse koje su razvijene diljem Europe potaknemo lokalne dionike da razmisle koje dobre prakse već postoje i koje se mogu unaprijediti, kaže Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a u Hrvatskoj. On objašnjava da su svim izbjeglicama koje dolaze u Hrvatsku na prvom mjestu učenje hrvatskog jezika i pronalazak posla, ali im vrlo često treba pomoći i upisivanju djece u vrtiće, u škole, u odlasku liječniku jer oni ne znaju ništa od toga iskomunicirati. Kako kaže, u Hrvatskoj ima trenutno 23 tisuće izbjeglica, tisuću njih došlo je prije ukrajinske krize i dolaze iz drugih dijelova svijeta a 22 tisuće stiglo je iz Ukrajine.

Tijana Tešija iz Udruge Mi iz Splita istaknula je da priručnik govori o kvaliteti integracije i ulozi lokalne zajednice. Ideja je izgradnja društvo dobrodošlice da gradovi i općine postanu sposobniji za prijem novih članova zajednice, radi čega su otvorili i suradnju s akademskom zajednicom poput sveučilišta u Splitu, Osijeku, Zadru i Rijeci. Važno je bilo i javnosti predstaviti projekt jer općenito, kako kaže Tešija, postoji manjak poznavanja tematike, a ima dosta i predrasuda pa i neprijateljskih stavova prema ljudima koji dolaze.

Slobodan Škopelja iz Udruge Mi predstavio je portal www.irh.hr na kojem se između ostalog može naći javna baza već nekih 400-tinjak organizacija i institucija koje mogu biti od koristi za ovu tematiku, tu je interaktivna baza pregleda prava stranaca, a tu se misli od migranata pa do izbjeglica iz Ukrajine koji spadaju u posebnu kategoriju, a može se doznati i koliko je pojedina zemlja primila izbjeglica te drugi zanimljivi podaci.

Prezentacija je nastavljena temom o učinkovitom uključivanju izbjeglica na lokalnoj razini, o čemu su govorili Kapić i Mirjana Vergaš iz UNHCR-a, a o primjerima dobre prakse i moguće primjene u lokalnim zajednicama govorila je Nives Ivelja iz Udruge MI.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini