EURO NA KOTAČIMA

FOTO / Puljani na Portarati "kupovali" mlijeko i jaja te preračunavali koliko ih to košta u eurima

Najzanimljiviji dio izložbe bila je "kasa" na kojoj su se mogla "kupiti" jaja, mlijeko, piletina i ostale namirnice, čija se kunska cijena odmah pretvarala u onu u eurima. Time se građanima želi predočiti koliko će ubuduće morati izdvojiti za uobičajenu kupovinu namirnica

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Putujuća izložba Euro na kotačima, putem koje Vlada i Hrvatska narodna banka, uz financijsku potporu Europske unije, promoviraju novu valutu koja se uvodi s prvim danom iduće godine, jučer je stigla na Portaratu, gdje će biti još danas, i to od 9 do 19 sati.

Putujuća izložba postavljena je na Portarati Putujuća izložba postavljena je na Portarati

Riječ je o zanimljivoj interaktivnoj izložbi koja je izazvala velik interes građana, osobito učeničkih skupina, koji su sa zanimanjem "isprobavali" što im to sve putujuća izložba nudi. Tako su na samom ulazu mogli doznati da će razdoblje dvojnog optjecaja trajati od 1. do 14. siječnja i u njemu će se moći gotovinski plaćati kako kunama, tako i eurima, dok će se ostatak novca dobivati u eurima.

Smaragdna brojka

Potom su mogli na jednom od ekrana doznati kako izgledaju novčanice eura, ali i hrvatske inačice kovanica, poput one na kojoj je kuna.

Napuni euro košaricu i osvoji majicuNapuni euro košaricu i osvoji majicu

Maja Marota Bašić iz Hrvatske narodne banke demonstrirala je građanima najzanimljiviji dio izložbe: "kasu" na kojoj se mogu "kupiti" jaja, mlijeko, piletina i ostale namirnice, čija se kunska cijena odmah pretvara u onu u eurima. Time se građanima želi predočiti koliko će ubuduće morati izdvojiti za uobičajenu kupovinu namirnica. Tko bi napunio eurokošaricu, za nagradu bi dobio majicu s logom izložbe.

Kuna na kovanici hrvatske inačice eura - Maja Marota BašićKuna na kovanici hrvatske inačice eura - Maja Marota Bašić

Na drugom interaktivnom pultu u posebne kasice mogle su se, uz nekoliko pokreta prstima, razvrstati kovanice eura, dolara i funti. Na koncu, građani su dobili presijavajući karticu s otisnutom novčanicom eura uz pomoć koje mogu doznati koje sve elemente mora sadržavati originalna novčanica ove valute. Mora imati vodeni znak i hologram s portretom, smaragdnu brojku čija se boja na svjetlosti mijenja te reljefni tisak za slijepe.

Razvrstavanje eura, dolara i funti Razvrstavanje eura, dolara i funti

Putovanje eurozonom

Euro na kotačima smješten je u četiri posebno dizajnirana kontejnera s prepoznatljivim vizualnim identitetom; prostor je osmišljen da bi posjetiteljima uspješno prenio visokokvalitetan i zabavan informativni sadržaj. Izložba je namijenjena svim uzrastima – od djece i mladih preko radno aktivnog stanovništva do umirovljenika te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu.

Najzanimljiviji dio - "kupovina" namirnicaNajzanimljiviji dio - "kupovina" namirnica

Građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj, uz zanimljive kvizove i interaktivne igre. Donosi i kartu Europe s istaknutim državama europodručja, prikazuje putovanje njima, identificira ključne promjene koje će se dogoditi uvođenjem eura u turizmu te odgovara na najčešća pitanja građana. Edukatori, predstavnici Središnje banke i studenti ekonomskih fakulteta pomažu posjetiteljima da dožive cjelovitu priču o uvođenju nove valute. Na kraju izložbe posjetitelji jednostavnim kvizom znanja mogu provjeriti što su sve naučili o euru i iskoristiti priliku za fotografiranje.

Kartica uz pomoć koje se može doznati koje elemente mora sadržavati novčanica eura Kartica uz pomoć koje se može doznati koje elemente mora sadržavati novčanica eura

Putujuća izložba obići će 27 hrvatskih gradova: krenula je iz Vukovara, a prije Pule gostovala je dva dana u Poreču. Nakon Pule, kreće prema Krku i Senju. Posljednja joj je stanica u Zadru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater