NIZ RADIONICA I PANEL DISKUSIJA

20 GODINA ISTARSKE RAZVOJNE AGENCIJE: Iz inkubatora IDA-e izniklo 75 uspješnih startupova, pa i vodnjanski div Infobip

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Tamara Kiršić, Boris Sabatti i Marin Lerotić (Danilo MEMEDOVIĆ)

U dva desetljeća odobreni su krediti ukupne vrijednosti od 700 milijuna kuna za 1.100 poduzetnika uz kamatne stope od 0,9 posto, najpovoljnije u Hrvatskoj. Čak 12.000 polaznika prošlo je edukaciju u IDA-i, rekao je Boris Sabatti, direktor ove prve regionalne razvojne agencije u Hrvatskoj

Puna dva desetljeća djelovanja obilježava Istarska razvojna agencija (IDA) idućeg tjedna nizom radionica i panel diskusija u kojima će sudjelovati uspješni poduzetnici koji su niknuli u inkubatorima ove agencije i koristili njena poticajna sredstva. Program su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili direktor IDA-e Boris Sabatti, njegova pomoćnica Tamara Kiršić te stručni suradnik Marin Lerotić.

Podsjetivši na proteklih 20 godina rada, Sabatti je kazao da je kroz dva inkubatora prošlo 75 start-up poduzeća, koja su i danas uspješna.

Izgradnja Co-working centra

- Odobreni su krediti ukupne vrijednosti od 700 milijuna kuna za 1.100 poduzetnika uz kamatne stope od 0,9 posto, najpovoljnije u Hrvatskoj. Čak 12.000 polaznika prošlo je edukaciju u IDA-i. Osim toga, u Centru za popularizaciju znanosti educiralo se 5.500 učenika iz cijele Istarske županije, centar Metris opremljen je sa sedam laboratorija, a njegove usluge koristi gotovo 700 poduzeća iz Istre, podsjetio je Sabatti.

U roku od dvije godine najavio je osnivanje Co-working centra u bivšoj zgradi Mehanike, na tisuću kvadrata.

- Očekujemo da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a raspiše natječaj za dodjelu europskih sredstava uz pomoć kojih će se financirati uređenje Centra. Projekt je vredniji od 20 milijuna kuna, a bio bi to centar u kojem će - za razliku od inkubatora gdje se boravi tri godine - poduzetnik moći provesti jedan dan ili jedan mjesec, koliko želi, uz plaćanje najma, objašnjava Sabatti. Centar će imati i konferencijsku dvoranu od 160 kvadrata.

Program obilježavanja godišnjice fokusiran je na korisnike mjera i programa podrške poduzetništvu koje je IDA provela tijekom godina, naglasio je Sabatti. Trodnevna svečanost obilježavanja 20-godišnjice agencije počet će zanimljivom panel diskusijom pod naslovom "Od IDejA do uspjeha" koja će se u utorak, 10. prosinca, od 18 sati održati u sjedištu Infobipa u Vodnjanu. Uz Sabattija, govorit će tehnički direktor Infobipa Izabel Jelenić, direktor Tanais gamesa Marko Tominić, direktor Intersoft Technologiesa Dean Verbanac te Ivana Hrvatin i Naike Dapiran iz obrta Boo and Boo i Teraintegra.

Finale Start-up akademije

- Danas se informacijsko-komunikacijski div Infobip može izdvojiti kao najuspješnija priča koja je krenula iz poduzetničkih inkubatora IDA-e. U središtu ovog događanja su svi bivši i sadašnji korisnici IDA-inih inkubatora s ciljem umrežavanja i rasprave o izazovima i prilikama te primjerima dobre prakse iz svijeta poduzetništva za početnike, rekao je Sabatti.

U srijedu, 11. prosinca, u 10 sati obilježit će se deseta obljetnica djelovanja Centra za istraživanje metala Metris, a u 12 sati učenici će u Centru za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije na Usponu Franje Glavinića izvoditi pokuse iz kemije i fizike. U MMC-u Rovinj u 18 sati istog će se dana održati finale Start-up akademije i dodijeliti nagrade najboljima. Pobjednička ideja bit će nagrađena s 20.000 kuna.

Idućeg dana, 12. prosinca, u galeriji Sveta srca u 11 sati svečano će se obilježiti dva desetljeća djelovanja IDA-e. Bit će riječi o budućnosti poduzetničke Istre - (I)STRAtegiji 2030. - o čemu će, uz župana Fabrizija Radina i gradonačelnika Borisa Miletića, govoriti poduzetnici Gordana Deranja, Silvio Kutić, Boris Žgomba te prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile dr. sc. Lorena Mošnja Škare.

Za poduzetnike i obrtnike

IDA je osnovana 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Hrvatskoj te ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. Misija osnivača - Istarska županija i svih deset istarskih gradova - kreiranje je i provedba mjera za razvoj poduzetništva s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije. Stoga IDA već punih 20 godina aktivno djeluje u području poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istri, a područja djelovanja su poduzetništvo, europski projekti, edukacije, strateško planiranje te istraživanje, inovacije i razvoj, naveo je Sabatti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater