MEĐUNARODNI FESTIVAL PJENUŠACA U VIŠNJANU

Višnjanske vinarke SESTRE PERŠURIĆ PROIZVELE ŠAMPIONSKI PJENUŠAC


Pjenušac Misal prestige 2014, proizveden u višnjanskoj vinariji Misal vina Peršurić šampion je ovogodišnjeg, drugog po redu, Međunarodnog festivala pjenušaca jučer (30. studenog) otvorenog u Višnjanu. Ovaj je pjenušac od mogućih sto bodova dobio 90,38 i time nadmašio sve ostale izložene pjenušce i zavrijedio najsjajnije zlatno odličje. Uz ovo vino zlatom su se okitili i pjenušci: Misal Milllennuim 2014, Misal Istra 2007/2008/2009 Misal Šinorina 2014, Misal Blanc de noirs 2013, Misal De Moi 2015, Misal Amoe 2013, Misal Royal 2013 i Misal Rouge 2013. Prema ocjenama stručnog žirija vinarija Misal vina Peršurić doslovce je pokupila sva zlata ovogodišnjeg višnjanskog Međunarodnog festivala pjenušaca. Naime, niti jedan pjenušac drugih vinarija nije ocijenjen zlatnim odličjem.

Ocjenjivanju je bilo izloženo 50 uzorka pjenušca, a ocjenjivanje se provodilo, ovisno o načinima proizvodnje, po Charmat i klasičnanoj metodi. Od dostavljenih uzoraka 18 ih proizvedeno po Charmat, a 32 po klasičnoj metodi. Pjenušce je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Borislav Miličević, profesor na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, prof. dr.sc. Jurislav Babić dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika, docentica na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu nositelj kolegija Predikatna, pjenušava i specijalna vina, dr. sc. Ivana Puhelek sa Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Sanja Radeka, znanstvena savjetnica, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, zamjenica voditelja Vinarskog laboratorija Institut za poljoprivredu i turizam i profesor Visoke škole veleučilišta u Rijeci, Emil Perdec vinski znalac i sommelier, Tomislav Sokač, sommelier i Ingrid Mahnič, ocjenjivačica s Kmetijskog inštituta Slovenije, predsjednica udruge vinogradara slovenske Istre i organizatorica Festivala penina Portorož. Ocjenjivanje se provodilo prema standardima međunarodne organizacije za lozu i vino metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina, a bodovao se izgled, miris, okus i harmoničnost odnosno opći dojam pjenušca.

Prema ocjenama stručnog povjerenstva nakon ocjenjivanja Charmat metodom nijedan pjenušac nije osvojio zlatno odličje. No 11 ih je ocijenjeno srebrnim, a sedam brončanim odličjem. U ocjenjivanju klasičnom metodom osim devet zlatnih pjenušaca vinarije Misal vina Peršurić, 15 ih je ocijenjeno srebrnom, a osam brončanim odličjem. Klasična metoda proizvodnje pjenušaca je metoda vrenja u bocama pri čemu se sekundarna fermentacija odvija u boci, te je metoda poznata i kao "champenoise" metoda. Na taj se način proizvode i šampanjci, ali samo pjenušci proizvedeni klasičnom metodom iz francuske pokrajine Champagne mogu se zvati šampanjcima. Uz ovu metodu pjenušci se proizvode vrenjem u tankovima, dakle i sekundarna se fermentacija odvija u tanku, a ta je metoda poznata kao "charmat".

Međunarodni festival pjenušaca održava se u baroknoj palači Sincich u starom gradu Višnjanu, a tijekom dva dana posjetitelji će moći kušati pjenušce 33 proizvođača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Festival je za posjetitelje otvoren od 13 do 19 sati, a osim što mogu uživati u odličnim pjenušcima, oni koji žele i nešto više naučiti o pjenušcima mogu sudjelovati u specijaliziranim radionicama. Prvog festivalskog dana sommelier Emil Perdec uspoređivao je istarske pjenušce i pjenušce iz španjolske pokrajine Cava. Danas (subota) eno-gastro promotor Davor Šišović, vodit će radionicu koju je prozvao "Pjenušac za svaki zalogaj – degustacija". Budući da pjenušac najbolje prija uz dobar zalogaj na festivalu se nude vrhunski istarski pršut i sir, kako bi pjenušavo vino s većim guštom klizilo i grlo. Posjetiteljima je na raspolaganju degustacijska čaša koja je ujedno i ulaznica na festival, prodaje se po 100 kuna. Njome će se mogu kušati svi izloženi pjenušci, a kupac je može zadržati ili vratiti organizatoru uz povrat 20 kuna.

Festival je otvorio općinsku načelnik Angelo Mattich ponosan na ovu manifestaciju koja se održava u spomen na dr. sc. Marija Peršurića koji je 1990-tih od malvazije proizveo prvi istarski pjenušac i utemeljio vinariju Misal vina Peršurić. Budući da je Višnjanština vinorodni kraj ovakav je festival Višnjanu, ali i Istri bio potreban, naglasio je Mattich, zahvalivši svim izlagačima koji se trude da u međusobnim susretima i razmjenom iskustava ovdje u Višnjanu proizvodnju pjenušaca podignu na višu razinu. Nakon što je s pobjednicama Anom Peršurić Palčić i Katarinom Peršurić Bernobić, kćerima Đordana Peršuriča i Petrom Brajkovićem, stručnim suradnikom za poljoprivredu u Općini Višnjan otvorio pobjednički pjenušac posjetitelje pozvao da uživaju u najboljim pjenušcima u regiji. Uzbuđena Katarina Peršurić Bernobić zahvalila je na nagradi, ali i tomu što se na ovaj način Višnjan i enološki svijet sjeća njena oca. Na pitanje postoji li neka obiteljska tajna proizvodnje vrhunskog pjenušca odgovara:

-Nama tu nikakvih tajni. Svi znamo što u podrumu treba raditi, dodajući kako na kvalitetu njihova grožđa najviše utječe položaj njihova vinograda. To je ono što daje ovakav vrhunski pjenušac.

Program Međunarodno festivala pjenušaca u Višnjanu svojim su programom oplemeniti studenti Umjetničke Akademije iz Osijeka koji često surađuju s Višnjanom. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter