NAJNOVIJE


LABINSKA KANTAUTORICA

"Sretno ti bilo" Elis Lovrić na Splitskom festivalu


Krajem idućeg tjedna kreće 58. izdanje Splitskog festivala (28.-30. lipnja) na kojem će nastupiti i istarska kantautorica, akademska glumica, Elis Lovrić.

Umjetnica koja dolazi iz Labina i pjeva na istarskom dijalektu, već godinama njeguje poseban i osebujan stil, a ove će se godine splitskoj publici predstaviti s baladom "Sretno ti bilo". Za glazbu, tekst i aranžman je zaslužna sama Elis, a kreću i pripreme za snimanje spota.

Istarska vila

Elis Lovrić, koju još zovu i istarskom vilom, svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu od Brazila i Egipta, preko Austrije, Poljske, Italije do Srbije i Rumunjske.

Svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata "Kolarići", "Kanat od mora", "Merika" i "Dva mora" te postala je promotorica i "zaštitni znak" ovog jedinstvenog govora.

Prošle je godine predstavila svoj novi album "Merika" koji sadrži dvanaest skladbi, a izdala ga je u vlastitoj nakladi "Akcent Studija".

- Ovaj album predstavlja priču koja je i osobna, i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje. "Merika" je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta. Ovaj zvuk podjednako zavodi iskusne ljubitelje tradicionalnog kantautorskog izričaja, kao i mlađe naraštaje koji teže za otkrićem svog unutrašnjeg ritma, veli Lovrić.

Sama autorica je opisala album kao kružno putovanje od sebe do sebe i otkrića svojih vlastitih vrijednosti u kojima svatko može pronaći dio svoje istine: "I pasoš celi svet, i pasoš saki hip, išćoć svoj zajik".

Šali se kako je njena glazba kao današnje organsko eko-povrće – moraš ga čuvati da ga ne poprskaju i njegovati prirodnim pripravcima.

Materinji jezici

Elis doživljava sve jezike kao materinji pa tako svojom kantautorskom glazbom vodi publiku kroz nezaboravne predjele istarskog kraja, pjevajući na labinjonskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, portugalskom i poljskom.

Ova jedinstvena izvođačica je vlasnica nekoliko prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada: Rektorove nagrade koju je dobila 1991. za ulogu Fanice u predstavi "Vježbanje života" u HNK-u "Ivan pl. Zajc" Rijeka, nagrade "Premio alla vocazione" koju je osvojila 1992. za ulogu Agneze u "Agnezi božjoj" u Montegrotto-Italija, te nagrade kritike za najbolju izvedbu rumunjske pjesme "Lili si pustiul" na međunarodnom festivalu The Golden Stag 1995. u Rumunjskoj. Osim što je primila brojne nagrade i priznanja, pružila joj se prilika surađivati i s oscarovcima Vincenzom Ceramijem, Gabriellom Pescucci i Danteom Ferrettijem s kojima je radila u mega produkciji talijansko-američkog mjuzikla "’Francesco il musical" 2000. zahvaljujući kompozitoru Cirque de Soleila Benoitu Jutrasu koji ju je izabrao.

(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter