BACILI SMO VIŠE SVIJETLA NA MRAČNE TUNELE

JOSIP VRETENAR razbio neke mitove i uvjerenja. Pulsko podzemlje su stvorili Talijani, a ne Austrijanci. PROČITAJTE KAKO BI SE ZAPRAVO TREBAO ZVATI NAJPOZNATIJI PULSKI TUNEL

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Sve je počelo s pokojnim Borisom Nemešom, koji mi je govorio da je njegovo sklonište iz doba Austrije. Da smo tada imali ovu razglednicu iz doba Italije, na kojoj skloništa nema, sve bi bilo jasnije, rekao je Vretenar i naveo da je u Prvom svjetskom ratu bilo izgrađeno tek tri posto pulskih skloništa

 

Pulski Zerostrasse, sustav skloništa od četiri tunela ispod Kaštela, nisu gradili Austrijanci, kako je uvriježeno mišljenje, nego Talijani za 2. svjetskog rata! Dakle, ispravni naziv pulske podzemne atrakcije trebao bi glasiti - Zero strada ili Strada zero. Frapantan će podatak Puljanima biti i da je u doba Austro-Ugarske bilo izgrađeno tek nešto više od tri posto pulskih skloništa, a do 1940. oko 13 posto. Dakle, preostalih 87 posto iskopano je i izgrađeno tijekom Drugog svjetskog rata, za vladavine Italije i Njemačke!

Iznio je to u četvrtak navečer Josip Vretenar na predavanju "Pulska javna skloništa: Neistraženo podzemlje grada". Predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je za Dan Misericordije, a organizirali su ga Istarsko povijesno društvo, GKČ Pula, Mjesni odbor Stari grad i Društvo Smaregliana.

 Prvi zračni napad

- Sve je počelo s pokojnim Borisom Nemešom, koji mi je govorio da je njegovo sklonište (bivša galerija i antikvarijat kod Circola, op.n.) iz doba Austrije. Meni nije tako izgledalo i počeo sam istraživati. A da smo tada imali ovu razglednicu iz doba Italije, na kojoj se vidi da skloništa još nema, sve bi nam bilo jasnije i prije, rekao je Vretenar.

U doba Austrije skloništa nije bilo puno, jer ni avijacija, koja bi prijetila ratnoj luci, na početku Prvog svjetskog rata nije bila razvijena. Prvi zračni napad izveo je u kolovozu 1915. talijanski zračni brod "Citta di Jesi", dirižabl koji je i srušen iznad mora. Sljedeće godine tek je jedan neuspješan napad, već 1917. bilo ih je 19, a 1918. čak 40, što uspješnih što odbijenih. Cepelin "Citta di Jesi" nosio je bombe teške 20-ak kilograma, a već do kraja rata nad Pulom su letjele formacije bombardera u pratnji lovaca. Ljudi su se, osim u skloništa, sklanjali i u podrume - Vretenar je iznio podatak da su u Ribarskoj ulici poginula dvojica jer se bomba odbila od zida i upala kroz prozor u podrum.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater