GRAD ĆE SE URUŠITI. Koviljka Aškić: Puli ne bi bilo dosta ni deset proračuna za obnovu zgrada u staroj jezgri po sadašnjim uvjetima konzervatora

Moramo znati zaštititi baštinu i to kontrolirati, ali i pojednostaviti procedure i postaviti uvjete obnove koji su financijski mogući, a ne one koje nitko ne može ispuniti, kaže Aškić, koja smatra da se ne mogu na jednoj zgradi nadograđivati balkoni, nadstrešnice, postavljati metalne ograde, ugrađivati PVC stolarija, a na drugima da se gotovo ništa ne smije taknuti

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
(Snimio Duško Marušić ČIČI)

(Snimio Duško Marušić ČIČI)


"Možda je vrijeme da ozbiljno preispitamo rad konzervatorskog odjela i u suradnji s gradskim odjelima vidimo kako dalje i uz koje standarde obnavljati kulturnu i povijesnu baštinu. Ostanu li ovakvi uvjeti, neće biti ni obnovljenog centra grada, a ni ostalih zgrada iz vremena Austrougarske. Gradu Puli ne bi bilo dosta ni deset proračuna za sufinanciranje, a vlasnici zgrada (više stanara) trebali bi imati milijune za obnovu. Alternativa je čekati da se sve uruši i sljedećim generacijama ostaviti da razmišljaju o Dolceviti!" Napisala je to na društvenim mrežama Koviljka Aškić, savjetnica gradonačelnika Pule za zelene politike i gospodarenje otpadom te predsjednica Nadzornog odbora Kaštijuna.

Na objavu ovakvog sadržaja, iako joj to, kako sama kaže, nije struka, ponukao ju je članak o obnovi jednog dijela fasade predsjednice Gradskog vijeća i njezine stranačke kolegice Dušice Radojčić. Naime, jedan je lokalni portal problematizirao radove na zgradi u kojoj živi Radojčić, ali se ispostavilo da je, barem prema dostupnim informacijama, sve odrađeno po propisima. Ukratko, Radojčić je, da bi spasila vlastiti stan od propadanja i vlage, krenula u obnovu jednog dijela fasade bez, kako je to naglasio portal, pribavljenih dozvola, iako joj one zapravo i nisu bile potrebne. No, na nekim drugim zgradama, pogotovo u središtu Pule, takvo što je nezamislivo. Postoje pravila na koji se način smiju obnavljati pročelja na zgradama koje su proglašene kulturnim dobrom ili se pak nalaze unutar zone kulturno-povijesne cjeline. Ta pravila su, prema mišljenju Aškić, za legaliste prestroga, a za one koji ne prijavljuju radove preblaga.

Totalna devastacija

- Konzervatorski odjel treba pojačati kontrole, odnosno ujednačiti kriterije da se ne događa devastacija kulturnih dobara. Ne mogu se na jednoj zgradi nadograđivati balkoni, nadstrešnice, postavljati metalne ograde, ugrađivati PVC stolarija, a na drugima da se gotovo ništa ne smije taknuti. Trebao bi postojati nekakav model na koji način kontrolirati stanje u prostoru. Sad nas čeka obnova starog grada i trebalo bi što prije pronaći rješenje u dogovoru s Konzervatorskim odjelom. Moramo znati zaštititi baštinu i to kontrolirati, ali i pojednostaviti procedure i postaviti uvjete obnove koji su financijski mogući, a ne one koje nitko ne može ispuniti, kaže Aškić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum